Извор:Фото: М. Анђела

СВЕ ВИШЕ ЗАРАЖЕНИХ: Корона опет прави проблеме у СРБ?

Извор: Нпортал

03.08.2024.

09:57

МЕЂУ зараженима корона вирусом у Србији, има и оних који нису путовали ван граница наше земље. Број заражених и код нас наставља да расте, али за сада здравствени систем није оптерећен, а како кажу лекари клиничка слика односно симптоми код инфицираних су благи, а највише је оних који су радно способни.

Ипак, упозоравају да би сви који имају респираторне тегобе требало да се изолују, како се зараза не би ширила, а поготово на људе који имају хронична обољења.

Како је почетком ове недеље саопштио Институт за јавно здравље Србије "Др Милан Јовановић Батут", за недељу дана корона вирус је потврђен код 306 особа.

Докторка Драгана Радојичић, епидемиолог и помоћник директора Завода за јавно здравље у Шапцу из области епидемиологије и микробиологије у Мачванском округу, каже да број инфицираних расте и у Мачванском округу, али да је број и даље мали.

Она каже да се испрва мислило да се када је реч о зараженим ради само о особама које су биле на годишњем одмору, међутим, није.

- Очигледно је да је вирус почео и код нас, јер су то особе које нигде нису путовале. Број заражених је и даље мали а клиничка слика је блага, и не разликује се у односу на ранију.

Међу зараженима нису више старе особе преко 65 година, него радно способно становништво од 20 до 64 година - каже др Радојичић.

Самоиницијативна изолација

Према њеним речима, најбитније је да они који имају било какве респираторне симптоме поведу рачуна о себи и о својој околини, да заштите своје укућане и да се јаве код доктора.

- Ако су позитивни, требало би да проведу одређено време самоиницијативно у изолацији. Они који су прехлађени не би требало да иду на посао, како не би шириле респираторне инфекције. На тај начин се штите и особе са коморбидитетима, за које инфекција може да буде погубна - посаветовала је др Радојичић за "Блиц".

У Дому здравља у Шапцу кажу да се на тестирање упућују особе које имају јасну симптоматологију респираторне инфекције која упућује на ковид 19.

- А то су повишена телесна температура, респираторне тегобе, главобоља, боловима у зглобовима, мишићима- речено је у Дому здравља у Шапцу.