Извор:Фото:Јутјуб принтскрин/@AFP

ДЕМОНСТРАЦИЈЕ У БАНГЛАДЕШУ: Стотине мртвих на улицама

Извор: Нпортал

05.08.2024.

11:17

НА улицама у Банглдешу је потпуни хорор.

Након што су у недељу у Бангладешу погинуле 94 особе у сукобима између демонстраната и провладиних присталица, број мртвих на протестима у понедељак порастао је на најмање 300, према процени АФП-а заснованој на подацима полиције, званичника и болничких лекара.

Антивладини демонстранти планирају још један масовни протест у главном граду Бангладеша, Даки, у понедељак. "Дошло је време за последње демонстрације", рекао је у недељу Асиф Махмуд, један од лидера студентског покрета који стоји иза протеста, позивајуц́и на демонстрације у престоници.

Према извештају АФП-а, најмање 300 људи је убијено од почетка протеста у јулу. Велики број припадника снага безбедности распоређен је на улицама Даке, посебно на улицама које воде до канцеларије премијерке шеике Хасине, коју су полиција и војска забарикадирали бодљикавом жицом.

Од недеље увече у земљи је на снази полицијски час, мобилна интернет веза је строго ограничена, а затворено је 3.500 фабрика.

У Бангладешу велики проблем представља чињеница да се студенти и млади дипломци суочавају са високом незапосленошц́у. Студенти и млади дипломци траже од владе да укине систем позитивне дискриминације, који резервише и додељује квоту државних послова (око 30 одсто) члановима породица ветерана.

Систем је делимично укинут 2018. године, а у јуну је поново расправљало правосуђе. Крајем јула Врховни суд га је вратио у функцију. У најновијим сукобима погинуло је највише људи откако је Хасина дошла на власт пре 15 година.

Да би успоставила ред, њена влада је прво онемогуц́ила приступ интернету, затворила школе и универзитете, увела полицијски час и распоредила војску. После 16. јула друштвена криза је прерасла у политичку. Тада је репресија однела прве жртве, а демонстранти су тражили премијеркину оставку.

"Не ради се више само о квотама за радна места", рекао је за АФП Сакават, млади демонстрант из Даке. Исписала је графите на једном зиду називајуц́и шеика Хасину "убицом". Желимо да будуц́е генерације могу да живе слободно", истакла је она.

(Jutarnji list)