Извор:Фото: Профимедиа, Shutterstock

ФБИ ЈУРИ ИРАНЦА: На листу најтраженијих од када је имао 19

Извор: Нпортал

06.08.2024.

19:36

ФЕДЕРАЛНИ Истражни Биро (ФБИ) расписао потерницу за тинејџером из Ирана пре четири године.

Млади Иранац Бехзад Мухамаџедехом, за којег се пре четири године сматрало да има 19 година, налази се на листи најтраженијих криминалаца ФБИ због своје наводне умешаности у криминалне активности којие укључују нарушавање јавних веб страница широм света.

Како се наводи у тексту потернице, Мухамаџадех се сумњичи да је од 2018. године оштетио више од 1.100 веб локација проиранским и про-хакерским поркама међу којима су и заштићени рачунари Сједињених Америчких Држава.

На њиховим званичним сајтовима је изменио садржаје сликама покојног генерала Касем Солејманија иза ког се налази иранске застава и порука „Доле Америка.“

Суд у савезној америчкој држави Масачусетс подигао је оптужницу за њим због сумње да је заједно са особом по имену Марван Абусуром са палестинских територија, оштетио више веб сајтова као одмазду за америчку војну акцију у јануару 2020. године у којој је убијен командант елитних јединица иранске Револуционарне гарде Касем Сулејмани.

Наиме, 3. јануара 2020. Касем Сулејмани ирански генерал-мајор, убијен је у нападу америчке беспилотне летелице у близини међународног аеродрома Багдад у Ираку, где је допутовао како би се састао са ирачким премијером Адилом Абдул-Махдијем.

Према оптужбама, хакерски подухвати овог младог хакера почели су још 2015. године. Имали су циљну листу од више од 1.800 онлајн налога, укључујући налоге ваздухопловних или сателитских технологија и међународних владиних организација у Аустралији, Израелу, Сингапуру, Сједињеним Државама и Уједињеном Краљевству.

BloombergAdria.com

 

Успели су да преузму идентитет особа са листе мета и тако добили приступ свим важним и заштићеним документима, као и могућност коришћења “малвера” који им омогућава дубљи приступ компјутерском систему.

ФБИ је оформио нову стратегију која помаже у очувању сигурности веб сајтова и идентитета на интернету. Стратегија подразумева партенерске односе са савезним и страним колегама, као и колегама приватног сектора.