Извор:Фото: Танјуг/АП

ХАМАС ИМА НОВОГ ЛИДЕРА На чело стаје комадант из Појаса Газе

Извор: Танјуг

06.08.2024.

22:13

КОМАДАНТ Хамаса у Појасу Газе, Јахја Синвар, именован је данас за политичког вођу те милитантне палестинске групе, након убиства лидера Исмаила Ханијеа прошле недеље у Техерану.

- Исламски покрет отпора Хамас објављује избор команданта Јахје Синвара за шефа политичког бироа покрета, који ће наследити мученика команданта Исмаила Ханија - наводи се у саопштењу Хамаса.

Синвар (61) стоји иза напада на Израел 7. октобра прошле године, од када га израелска војска тражи у енклави, преноси Ројтерс.

Он је провео 23 године у израелским затворима пре него што је пуштен 2011. године у оквиру размене затвореника.

Тренутно се сматра најмоћнијим припадником Хамаса, након убиства Ханијеа, заменика лидера групе Салеха ал-Арурија, који је убијен у Бејруту, и Мохамеда Деифа, војног команданта покрета.

Рођен је у Кан Јунису, а за вођу Хамаса у Гази изабран је 2017.

BloombergAdria.com

 

Према писању британске агенције, Синвар је раније био на челу безбедносног апарата Ал-Маџд који је пратио, убијао и кажњавао Палестинце оптужене за сарадњу са израелском тајном службом пре него што је затворен.

Синвар се није појављивао у јавности од 7. октобра и налази се на америчкој листи опасних терориста.

Исмаил Ханије је убијен у реду у Техерану, а Иран и Хамас су обећали одмазду против Израела, ког сматрају одговорним за атентат.