Извор:Фото: Н. Скендерија

Велика земаља ЕУ укинула ЗАБРАНУ РЕКЛАМИРАЊА игара на срећу

Извор: Нпортал

07.08.2024.

20:43

УТИЦАЋЕ на будућност маркетинга и дигиталног пословања ЕУ.

Из Шпаније стиже вест да је Врховни суд ове земље поништио забрану рекламирања игара на срећу путем ТВ и интернета.

Одлука донета крајем 2020. годне, а која је предвиђала потпуну забрану оглашавања приређивача игара на срећу путем ТВ и интернета, проглашена је незаконитом и неуставном.

Промене које ово укидање доноси значајне су на нивоу целе ЕУ, али и земаља кандидата за чланство, међу којима је и Србија.

Врховни суд Шпаније утврдио је следеће чињенице:

  • Да је ранија забрана оглашавања приређивача игара на срећу неуставна и незаконита и као таква противна стандардима ЕУ
  • Да је досадашња забрана појављивања познатих личности у ТВ рекламама приређивача такође незаконита и да нарушава слободу говора
  • Разјашњено је да се приређивачи могу оглашавати путем интернета

Одлука Врховног суда Шпаније утицаће на будућност маркетинга и дигиталног пословања ЕУ, али и земаља региона које законодавство усклађују са правом ЕУ, јер су у образложењу пресуде констатоване следеће чињенице:

  • Комерцијално оглашавање приређивача игара на срећу је легитимна пословна активност која ужива све повластице предвиђене заштитом слободе говора
  • Регулисање оглашавања индустрије игара на срећу и бизниса уопште не сме посезати за мерама које су непропорционалне и претеране тј. прекорачују довољне стандарде заштите јавног интереса (као што је био случај са забраном из 2020)
  • Забране које су до сада биле на снази нису имале нити уставног нити законског основа – било на националном било на нивоу ЕУ (реафирмисано начело слободе пружања услуга)
  • Мере попут ове, недавно укинуте, нарушавају слободно пословање индустрије игара на срећу Шпаније, чији је директан и индиректан допринос националној економији признат као релевантан

(Блиц)