Извор:Фото: Профимедиа

НАУЧНИЦИ У СТРАХУ Океан никад није био такав - рекорд

Извор: Нпортал

07.08.2024.

22:41

АКО глобално загревање не буде сузбијено, "наша генерација ће извесно бити сведок уништења једног од глобалних светских чуда", написао је један од главних аутора данас објављене студије Бенџамин Хенли са Универзитета у Мелбурну.

Температуре океана код Великог коралног гребена у Аустралији достигле су током последње деценије највиши ниво у периоду од 400 година, саопштили су данас истраживачи, упозоривши да Гребен, који је због топлих вода више пута био на удару избељивања, вероватно неће остати у животу ако планетарно отопљавање не буде заустављено.

Између 2016. и 2024. године, овај највећи корални екосистем на свету и један од биолошки најразноврснијих, прошао је кроз више избељивања. То се дешава кад вода постане сувише топла, па корал одбацује алге које га снабдевају бојом и храну, и понекад услед тога умире.

Раније ове године, ваздушно осматрање подручја са око 300 коралних гребена код северозападне обале Аустралије открило је да је избељивањем обухваћено две трећине тог броја, саопштила је НАСА.

Истраживачи са Универзитета Мелбурн и других аустралијских универзитета објавили су данас у журналу Нејчр (Натуре) резултате поређења садашњих температура вода код Великог коралног гребена са температурама из периода од 1618. до 1995. године које су реконструисали на основу скелета корала. Тај налаз су обогатили температурама површине мора од 1900. до 2024. године.

Температуре су углавном биле стабилне пре 1900. године, а постојано загревање од јануара до марта а почело је од 1960. године.

Током пет година у последњих десет када су се догађала избељивања - 2016, 2017, 2020, 2022 и 2024. године - температуре од јануара до марта биле су више од било чега још од 1618. године.

Истраживачи су применули климатске моделе да упореде стопу загревања после 1900. године са климатским променама које је изазвао човек и установили да је једина година која је била тако топла као поменутих критичних пет била 2004. година. Уколико загревање планете премаши 1.5 степени у односу на прединдустријско доба, а научници сматрају да је то прилично известан сценарио, између 70 и 90 одсто коралних гребена у свету биће угрожено, кажу они.

У погледу Великог коралног гребена, саопштено је да се топлотни екстреми дешавају сувише често да би корали могли ефикасно да се адаптирају и преживе, па ако глобално загревање не буде сузбијено, "наша генерација ће извесно бити сведок уништења једног од глобалних светских чуда", написао је један од главних аутора данас објављене студије Бенџамин Хенли са Универзитета у Мелбурну.

Корални гребени су једно од главних изворишта морске хране и економски су ресурс. Такође штите приобаље од озбиљних топских олуја.

(Курир)