Извор:Фото: Јутјуб принтскрин/Sky News Australia

Астронаути заробљени у свемиру - остају на станици до 2025.

Извор: Нпортал

08.08.2024.

11:35

ДВОЈЕ америчких астронаута који су одлетели на осмодневну мисију у јуну могли би да остану на Међународној свемирској станици до следеће године ако њихова летелица Боинг Старлајнер не буде могла да се поправи како би се вратили кући, саопштила је НАСА.

Званичници америчке агенције у среду су рекли да би астронаути Буч Вилмор и Сани Вилијамс, који су били прва посада Старлајнер капсуле, могли да се врате летелицом Crew Dragon компаније SpaceX у фебруару 2025. ако се Старлајнер и даље буде сматрао несигурним.

Разматрали су се потенцијални планови са SpaceX-ом да оставе два седишта празна на предстојећем лансирању Crew Dragon-а, које је у уторак одложено за месец, док НАСА и Боинг раде на томе како да врате астронауте кући.

Пробна мисија астронаута 5. јуна, за коју се првобитно очекивало да ће трајати око осам дана на станици, одужила се због проблема са Старлајнеровим погонским системом који је све више доводио у питање способност летелице да их безбедно врати на Земљу.

Портпарол Боинга рекао је да ће компанија, ако НАСА одлучи да промени Старлајнерову мисију, "предузети акције неопходне да конфигурише Старлајнер за повратак без посаде“.

Употреба SpaceX летелице за повратак астронаута, које је Боинг планирао да врати на Старлајнеру, био би велики ударац за гиганта авио-индустрије који годинама покушава да парира Crew Dragon-у, пише Гуардиан.

Старлајнер је био прикачен на Међународну свемирску станицу (ISS) 63 од максималних 90 дана колико може да остане, а паркиран је на истом "доку" који ће Crew Dragon морати да користи за транспорт следеће посаде астронаута.

SpaceX је лансирање капсуле Crew-9 првобитно заказао за средину августа. НАСА сада каже да ће мисија бити покренута након 24. септембра.

Боинг је у јулу саопштио да су након ригорозних тестова на земљи, инжењери истакли проблеме у Старлајнеру, укључујући изненадни квар на погонском систему и цурење хелијума. У саопштењу од 2. августа, компанија је саопштила да "поверење у Старлинеров повратак са посадом остаје високо“.

BloombergAdria.com

 

Недавни извештаји сугеришу да постоји више сукоба иза кулиса између лидера НАСА и Боинга. Наводно су неки од званичника свемирске агенције поставили питање да ли Старлајнер треба да врати Вилијамса и Вилмора.

Овонедељни састанак Комерцијалног програма посаде НАСА, који надзире Старлајнер, завршио се неслагањем неких званичника са планом да се прихвате Боингови подаци о тестирању и Старлајнер Старлајнер употреби за довођење астронаута кући, рекли су званичници током конференције за медије у среду.

- Нисмо гласали на начин који би довео до закључка - рекао је шеф овог програма Стив Стич.

- Саслушали смо од многе људе који су били забринути, а одлука није била јасна - додао је Кен Бауерсок, шеф свемирских операција.

Извршни директор Боинга није био на конференцији у среду, а стручњаци су за Гуардиан рекли да није необично или неочекивано да експериментални свемирски лет изазове проблеме.

BloombergAdria.com

 

- То је дефинисано као пробна мисија, зове се пробни лет са посадом, а једна од њених задатака је да се бави непланираним проблемима - рекао је Џери Стоун, виши сарадник Института за свемирске студије и аутор књиге "Један мали корак".

Међутим, улог је велик за Боинг, који се последњих неколико година бори са нарушавањем угледа у медијима због проблема на својим авионима.

На последњој конференцији за медије компаније о Старлајнеру Марк Напи програмски менаџер Боинговог комерцијалног тима, рекао је да му је жао што је тако толико наглашавао о да ће мисија трајати само осам дана.

- Жао ми је што нисмо просто рекли да ћемо остати тамо док не завршимо све што желимо да урадимо - рекао је Напи.

Досадашња Боингова тестирања су показала да су четири Старлајнерова млазна мотора отказала у јуну јер су се прегрејали и аутоматски се искључили, док су други потисници који су поново покренути током тестова деловали слабије него што је нормално због присуства некаквог ограничења са погонским горивом.