Извор:Фото: Shutterstock, Профимедиа

ЕВРОПСКА УНИЈА ЗАХТЕВА ОД МЕКСИКА: "Ухапсите Путина!"

Извор: Танјуг

08.08.2024.

16:53

ЕВРОПСКА комисија позвала је данас Владу Мексика да ухапси руског председника Владимира Путина уколико у октобру буде присуствовао инаугурацији новоизабране председнице Клаудије Шејнбаум.

Портпарол Комисије за спољне послове Петер Стано рекао је за Евроактив да чланство Мексика у Међународном кривичном суду значи да је ова земља законски обавезана да ухапси Путина, ако он прихвати позив да присуствује церемонији у Мексико Ситију 1. октобра.

Стано је подсетио да је Мексико био део мировног самита у Швајцарској у јуну ове године, где је "постојао консензус да Русија мора да оконча свој рат против Украјине", као и да се Мексико "узастопним гласањима у УН" придружио великој већини међународне заједнице, која је осудила рат Русије у Украјини и позвала на његов прекид.

Он је, међутим, приметио да Мексико, као и све друге земље, има право да развија своје међународне односе у складу са сопственим интересима.

BloombergAdria.com

 

Претходно је Амбасада Украјине у Мексику затражила од мексичке владе да ухапси Путина уколико буде присуствовао инаугурацији новоизабране Шејнбаум.

Међународни кривични суд је у марту 2023. године издао налог за хапшење Путина, којег оптужује за ратне злочине, укључујући "нелегалну депортацију деце из Украјине у Русију", након руског напада на Украјину у фебруару 2022. године