Извор:Фото: Профимедиа

ПРОТИВ НЕЗАВИСНОСТИ: Ко је нови премијер Каталоније?

Извор: Нпортал

09.08.2024.

17:25

НАЈАВИО је да ће каталонски језик бити коришћен више него до сада, између осталог и у шпанском парламенту, и већу присутност Каталоније у међународним институцијама.

Парламент Каталоније изабрао је јуче социјалисту Салвадора Иљу за председника Владе Каталоније и он је после 14 година први премијер те шпанске покрајине који - не заговара отцепљење од Шпаније.

Члан Социјалистичке странке шпанског премијера Педра Санчеза изабран је са 68 гласова за и 66 против, пренела је Хина.

Бивши каталонски премијер Карлес Пуђдемон, који је 2017. организовао забрањени референдум о независности, освојио је на изборима у мају место у парламенту, али јуче није био на гласању иако је у Барселони, јер му прети хапшење на основу налога који је издао Врховни суд у Мадриду.

Његова странка Заједно за Каталонију освојила је треће место на изборима и биће највећа опозиција Иљи.

BloombergAdria.com

Социјалистичка странка освојила је највише гласова на изборима, али недовољно за самостално формирање владе, а блиски сарадник премијера Санчеза, рођен у Каталонији, постао је премијер захваљујући подршци Каталонске републиканске левице.

Иља је у парламенту рекао да ће радити на добробит свих Каталонаца. Најавио је да ће каталонски језик бити коришћен више него до сада, између осталог и у шпанском парламенту, и већу присутност Каталоније у међународним институцијама.

Ко је Салвадор Иља, председник Владе Каталоније?

Салвадор Иља Рока рођен је 5. маја 1966. године, а у сфом портфолију на најистакнутије место стоји податак да је био министар здравља Шпаније од 2020. до 2021.

Није имао искуства у здравству, медији су његово именовање приказали као "постављање менаџера“.

BloombergAdria.com

Један од првих изазова са којима се као министар здравља суочио било је пандемија коронавируса. У јеку кризе изазване ЦОВИД-19 , разни медији су објавили да се привремено преселио да живи у премијерској вили у Мадриду.

Од 2016. године је секретар за организацију Социјалистичке партије Каталоније, а раније је био градоначелник Ла Рока дел Валес, месташца у близини Барселоне где је иначе и рођен, од 1995. до 2005.

Салвадор Иља Рока биографија

Иља је син Хосепа Иље, радника у фабрици текстила и веза, и Марије Роке, која је поседовала малу текстилну радионицу. Има два млађа брата, Рамона и Хосе Мариа.

Образовање

Рока је студирао на Универзитету у Барселони , где је дипломирао филозофију и где је ванредни је професор. Иља је такође студирао и економију и пословни менаџмент у Навари . Одслужио је обавезни војни рок.

BloombergAdria.com

Против независности Каталоније

Иља је био политичар највишег ранга из редова Социјалистичке партије који је присуствовао присуствовао демонстрацијама против независности у Барселони 8. октобра 2017. године под слоганом "Доста! Послушајмо разум".

Пандемија коронавируса

Током пандемије, Ила се редовно појављивао у Конгресном комитету за здравство како би извештавао о изузетно тешкој ситуацији кроз коју је Шпанија прошла, а у исто време био је засут критикама политичке опозиције на рачун управљања његовим одељењем.

У августу је министар спровео важну реформу Министарства здравља, опорављајући Државни секретаријат за здравство. Угасио је стари Генерални секретаријат за здравство и створио нови - Генерални секретаријат за дигитално здравље, а све у циљу побољшања управљања пандемијом од стране Владе и постизања ефикаснијег и модернијег здравственог система. 

BloombergAdria.com

Почетком септембра 2020. године Иља је проценио да би вакцина могла да буде готова и да би кампања вакцинације могла да почне крајем децембра. Тако је у новембру 2020. заједно са државном секретарком за здравство Силвијом Калзон, представио владину националну стратегију вакцинације која ће почети крајем децембра. Европска агенција за лекове је 21. децембра 2020. одобрила употребу прве од вакцина.

Прве дозе су стигле у Шпанију и остале земље чланице Европске уније 26. децембра, а масовна вакцинација је почела дан касније.

Иља је поднео оставку на место министра здравља у јануару 2021. да би се фокусирао на каталонске регионалне изборе.

Борба за власт у Каталонији

У децембру 2020. лидер Социјалистичке партије Каталоније, Микел Икета, објавио је одлуку да се повуче и да не буде кандидат странке на каталонским регионалним изборима 14. фебруара 2021. Салвадор Иља је представљен као кандидат.  и најавио да ће Ила бити шеф кандидатуре.

22. јануара 2021. објављено је да је Иља напустио министарство да би се концентрисао на каталонске изборе где је победио, али није могао да формира владу, те је остао - шеф опозиције. Све до јуче...