Извор:Фото: Профимедиа

Шта је "олимпијско примирје"? Ове године потпуно игнорисано

Извор: Нпортал

10.08.2024.

09:55

Олимпијско примирје почиње седам дана пре почетка Олимпијских игара и траје до седам дана након завршетка Параолимпијских игара.

Више од 110 сукоба траје широм света. Неки од ових сукоба доспевају на насловне стране, други не. Неки од њих су почели недавно, док други трају више од 50 година. Блиски исток се налази на ивици регионалног рата. У Украјини, Русија полако али сигурно напредује на истоку, претварајући градове у рушевине.

Очигледно је да се "олимпијско примирје" не поштује.

Уочи сваке Олимпијаде у протеклих 30 година, Уједињене нације доносе резолуцију којом се подржава олимпијско примирје, које има за циљ, у теорији, да зауставља непријатељства у име омогућавања безбедног кретања спортистима и промовисања мира у свету. То би требало да траје седам дана пре почетка Олимпијских игара до седам дана након завршетка Параолимпијских игара. Ипак, две недеље након тога, вести о ракетним ударима, анексијама и појачаним тензијама су свеприсутне.

Шта је "олимпијско примирје"?

Традиција "олимпијског примирја" успостављена је у старој Грчкој у деветом веку пре нове ере потписивањем уговора између три краља - Ифита из Елиде, Клеостена из Пизе и Ликурга из Спарте, да би се омогућило безбедно учешће на античким олимпијским играма за све спортисте и гледаоце из ових грчких градова-држава, који су иначе готово стално били међусобно сукобљени.

Узимајући у обзир нову политичку реалност у којој постоје спорт и Олимпијске игре, МОК је одлучио да оживи концепт олимпијског примирја током одржавања Олимпијских игара 1990-их, са циљем да заштити, колико је то могуће, интересе спортиста и спорт уопште, и да искористи моћ спорта за промоцију мира, дијалога и помирења.

Од 1993. године, Генерална скупштина Уједињених нација (УН) је у више наврата изражавала своју подршку идеалу олимпијског примирја и мисији МОК усвајајући, сваке две године резолуцију под називом "Изградња мирног и бољег света кроз спорт и олимпијски идеал".

Гласају за резолуцију, па је прекрше

Након атентата на Хамасовог највишег лидера у Ирану, распламсале су се тензије у већ сукобима разореном региону Блиског истока. Рат који Израел води у Гази поприма све веће размере и увлачи како регионалне, тако и светске силе.

Сама Русија је три пута прекршила ово примирје, последњи пут 2022. године инвазијом на Украјину, неколико месеци након што је гласала за резолуцију у УН. 

У новембру је 118 земаља гласало за усвајање резолуције. Ниједна земља није гласала против, мада се Сирија придружила Русији у уздржаности.

Протеклих година резолуција је добијала све већу подршку, а међу онима који су гласали за "изградњу мирног и бољег света кроз спорт и олимпијски идеал" били су Иран, Израел и Либан, који су сада главни актери растућих тензија на Блиском истоку.

Уочи Олимпијских игара у Паризу, француски председник Емануел Макрон је јавно предложио прекид ватре између Русије и Украјине током дана такмичења.

Не изненађење многих, обе стране су то одбиле, а рат је настављен истим интензитетом.

Русији и Белорусији је забрањен приступ Олимпијским играма у Паризу након дуге кампање Олимпијског комитета Украјине, који је тврдио да руски спортисти не би требало да се такмиче чак ни под неутралном заставом, док руске трупе упорно настављају са својом смртоносном инвазијом.

На крају крајева, Примирје је добронамерно, али у случају да се прекрши не предвиђа никакве последице.

Према извештају Женевске академије за међународно хуманитарно право и људска права, у свету је тренутно више од 110 оружаних сукоба.

Блиски исток и северна Африка: Више од 45 оружаних сукоба

Ово је, у бројкама, најтеже погођени регион: више од 45 оружаних сукоба се тренутно одвија широм Блиског истока и северне Африке на следећим територијама: Кипар, Египат, Ирак, Израел, Либија, Мароко, Палестина, Сирија, Турска, Јемен и Западна Сахара.

Африка: Више од 35 оружаних сукоба

Африка је друга по броју оружаних сукоба са више од 35 оружаних сукоба који се одвијају у Буркини Фасо, Камеруну, Централноафричкој Републици (ЦАР), Демократској Републици Конго, Етиопији, Малију, Мозамбик, Нигерија, Сенегал, Сомалија, Јужни Судан и Судан. Неколико наоружаних група, које се боре против владиних снага или једна против других, укључено је у ове сукобе.

Азија: 21 оружани сукоб

Азија је поприште 19 оружаних сукоба у којима је учествовало 19 оружаних група: у Авганистану, Индији, Мјанмару, Пакистану и на Филипинима.

У региону се такође дешавају два међународна оружана сукоба, између Индије и Пакистана, односно Индије и Кине.

Европа

Европа је поприште тренутно највећег међународног оружаног сукоба, који се води између Украјине и Русије.

(Мондо)