Извор:Фото: Танјуг/АП

"ЈА САМ ЈАКА ЖЕНА" Контроверзна Алжирка након освајања злата

Извор: Нпортал

10.08.2024.

10:23

ИМАН Келиф (25) из Алжира, једна од две боксерке у центру полног спора на Олимпијским играма у Паризу, једногласном одлуком судија је победила Кинескињу Лиу Јанг и освојила златну медаљу у категорији до 66 килограма.

Она је привукла велику пажњу јавности на Олимпијским играма у Паризу. Олимпијски комитет јој је дозволио да се такмичи у женској конкуренцији, иако јој је Међународна боксерска асоцијација (ИБА) прошле године забранила учешће на Светском првенству у Њу Делхију, заједно са Лин Иу Тинг из Тајвана, финалисткињом у перо категорији у Паризу.

То је урађено уз образложење да су ДНК тестови доказали да имају XY хромозоме и вишак тестостерона. Због тога је многи оптужују да је заправо мушкарац.

Али како ИБА не води олимпијски боксерски догађај у Паризу, Међународни олимпијски комитет је потврдио да је срећан што се оба борца такмиче по мање стриктним правилима о родној подобности него на ОИ у Токију 2021.

BloombergAdria.com

 

Многима је постало упитно како је уопште могуће да се Келиф такмичи на женском турниру. Много се писало о неједнакости у односу између ње и ривалки, иако је била учесница Олимпијских игара у Токију и поражена у четвртфиналној борби. Иза ње су и професионалне борбе са односом који не улива страх у кости.

Рођена као девојчица у сиромашној породици, амбасадорка Алжира УНИЦЕФ-а је прво сањала да постане фудбалерка. Бокс је заволела касније упркос противљењу оца, тврдио да то није спорт за девојке. 

BloombergAdria.com

 

- Хвала богу, ово злато је мој одговор свима који су били против мене - рекла је после финалне борбе.

- Ја сам јака жена. Жена са посебном снагом.

Затим је проговорила о томе како је постала национална хероина.

- Поносна сам што сам извела Алжир на улице. Ово је медаља за цео арапски свет. Хвала богу и хвала свима, не могу да опишем колико сам срећна што је цела земља певала нашу химну са мном и за мене.

BloombergAdria.com

(Спортски журнал)