Извор:Фото: Инстаграм принтскрин/siankiki, Профимедиа

КУЋА ОД БАЛЕГЕ И УРИНА: Гаја заволела Масаји ратника

Извор: Нпортал

10.08.2024.

10:52

ГАЈА Доминичи, италијански фоторепортер, рођена у Колумбији, имала је срећен живот, тек је била на почетку двадесетих година, обилажила је свет и бележила прелепе призоре.

Није ни слутила да ће јој посета Кенији променити ток судбине на филмски начин! Наиме, када је 2014. године отишча у ову земљу упознала је Масаји ратника који јој је заробио срце. Због њега је одлучила да остави све и пристане да будућност у племену.

- Да ми је неко, пре много година, рекао да ћу једног дана срести Масаји ратника, лудо се заљубити у њега, преселити у савану и са њим добити ћерку, помислила бих да је та особа луда. Умрла би од смеха, а заправо се све тако догодило - прича Гаја и додаје:

- Нас двоје смо незаустављиве машине снова, пројеката и идеја. Све је изгледало тако немогуће, али сада осећам да смо на правом путу. И није важно куда нас то одведе. Бићемо заједно. И неће бити важно шта ће се десити. Суочићемо се са тим удвоје.

У своју домовину се вратила 2018. године, како би обавестила породицу да је њено срце нашло своју другу половину и да је време да се уда и настани у Кенији. То је био шок за њеног оца који је сазнао да ће његова ћерка живети миљама далеко са човеком о коме ништа не зна. Посебно га је запрепастио начин живота који ће водити његова мезимиаца.

Али, шармантну Италијанку нико и ништа није могло да поколеба. Са Масаи ратинком Нтоијаијем Коруту стала је на луди камен 28. децембра 2018. у Шерија Хаусу у Најробију и благословени су прелепом ћерком.

Гају је њена нова заједница Масаи крстила и добила је име Нараматишо, а сада живи у долини Рифт са својом породицом.

Обожава свог мужа и увек га обасипа похвалама.

- Живот ми је дао ретког човека. Волим те, Нтоииаи - недавно је објавила, а код њега воли што је врло аутентичан и способан за све, те и кува када њу мрзи, што никако није у складу са културом Масаји племена.

Италијанка обожава њихов начин живота у дивљини и не би га мењала ни за шта. Не сметају јој ну куће од балеге, ни то што нема струје, ни воде, купатила, апсолутно ништа. Најбтиније је да буде са својим мужем и да они граде своју заједничку будућност. Иако се породица у почетку бунила, на крају су прихватили њен избор, јер им је најбитнија Гајина срећа.

Како изгледа кућа у којој Италијанка живи?

Имање на којем живи једна Масаи породица, зове се бома. Ограђено је бодљикавим биљем, које спречава долазак предатора. Куће се праве тако што се штапови забоду у под, па се гранчице испреплићу око њих и све фиксира мешавином од блата, траве, људског урина и измета краве. Унутрашњи зидови су обложени крављом кожом. Унутар кућа се налази 1-2 спаваће собе, кухиња – што је заправо место где се прави ватра и простор где се чувају мале козе. Сваких 9 година граде нове куће јер им термити униште старе.

Десет кућа има једног главешину – Балози, који решава конфликте и одговоран је за комуникацију са другим Масаи племенима.

Живот Масаи племена оставља људе без текста

Постоји преко педесет племена староседелаца пореклом из Кеније. Масаи су једно од ретких племена које је успело да се држи већине својих традиција и одржи своју културу живом.

Тренутно се процењује да целокупна популација Масаија има око 900.000. Говоре језик Маа, али говоре и службене језике Кеније – свахили и енглески. Традиционални Масаи домови су традиционално грађени на веома непостојан начин и у покрету. Жене из племена су градиле домове и то у облику круга или векне.

Масаи традиционално одржавају церемоније "пунолетства" током којих се рог Великог Кудуа користи за позивање свих оних који су постали пунолетни, иницираних, на церемонију. Такве церемоније трају десет или више дана и укључују доста певања, плеса и флертовања. Током церемоније младићи ће се постројити и певати према реду певачких жена које стоје преко пута њих. Веома јединствен и занимљив призор за видети. Неки делови Масаи традиције су се променили последњих година. До недавно је убијање лава копљем био услов за све дечаке који су желели да постану Масаи ратници.

BloombergAdria.com

 

Масаи култура је усредсређена на веровање да је Бог (који се зове Енгаи, или Енкаи, на језику Маа племена) створио стоку посебно за њих, и да су они чувари целокупне светске стоке. За Масаје, живот се врти око гомилања и испаше великих стада крава (и у мањој мери, коза).

Припаднице лепшег пола се примају у велику брачну заједницу да би градиле куће, кувале, чувале децу и стоку, чија су грла неретко цењенија од њих самих. Наиме, уколико се глава куће намерачи на новог предводника стада оваца или коза, за њега неће дати новац, већ ће власнику понудити једну од жена. Ако му се не свиде, у обзир долазе и ћерке (девојчице се већ са 13 година удају за старце) или деца која су још у стомаку!

Масаи племе јако воли своју стоку и ради на томе да је има што више. А мушкарца који има мање од 50 грла сматрају сиромашним.

Суров начин опхођења према женама подразумева и батине ако ураде нешто што није по правилима која постављају искључиво мушкарци. Ишибају их, па им дају лој да се намажу и санирају повреде јер ваља опет неко да помузе стоку, припреми ручак или сагради нову кућу кад се крене у потрагу за новим извором воде.

Додуше, ни мушкарци нису поштеђени. Ритуал обрезивања се код дечака ради наживо, а ако се заплачу - биће исмевани целог живота. Само они који нису показали страх биће сваких 15 година изабрани у нову касту ратника, а најнеустрашивији међу њима могу да конкуришу за савет старешина или за место шамана, који једини сме да прориче и на традиционалан начин лечи своје сународнике.

Мушкарци се такмиче у скоковима у вис како би освојили најлепшу девојку, а онај који највише скочи има право да бира коју доводи из другог села. С друге стране, неки бракови се уговарају док су деца још мала и код њих је најбитније колико је крава мушкарац спреман да уступи зарад жене. А с обзиром да су Масаи полигамисти, у преводу би значило што више крава, то више жена - објашњава Кристина.

BloombergAdria.com

 

Препознају се по врло специфичном начину облачења. Масаи гардероба је раније била кожа овце, док је данас препознатљива по црвеној и плавој тканини на коцкице или штрафте. Састоји се од два комада тканине који се зове схука – који личе на мараме, од којих се од једне прави тога и везује на рамену, а друга служи за покривање рамена. На ногама носе папуче које се праве од аутомобилских гума – делом због расположивости материјала, а делом због издржљивости.

Жене су окићене низовима перлица које носе сваки пут када изађу из куће. То су најчешће огрлице, минђуше, траке и капе за косу. Одрасли мушкарци носе црвену одећу, док дечаци носе црну одећу, до обрезивања. Код Масаи људи се често могу видети развучене уши које су симбол мудрости и поштовања. Уши буше иглама, комадима дрвета, стављају камење – и мушкарци и жене.

Момцима из племена избија се зуб у доњој вилици уколико имају неко мало веће образовање, јер је код њих реткост да се уопште и основна школа заврши.

Наиме, људи у Масаи племену пију чисту крављу крв или у комбинацији са млеком, јер сматрају да је веома нутритивна и добра за тело.

(Стил)