Извор:Фото: Профимедиа

КОШАРКАШИ ОСВОЈИЛИ БРОНЗУ: Нова медаља за Србију на ОИ

Извор: Нпортал

10.08.2024.

12:46

Кошаркашка репрезентација Србије је у мечу за треће место на Олимпијским играма у Паризу победила Немачку, а коначан резултат 93:83 донео је бронзу "орловима", који су само 36 сати после страшног емотивног пражњења услед "испуштеног" тријумфа над америчим "тимом снова" одиграли фантастично и обрадовали нацију.

Играти против најјаче репрезентације свих времена, како је селектор Србије Светислав Пешић назвао "дрим-тим" Сједињених Америчких Држава, имати га у шаци, па мало уз подршку суђења, а мало на онај огроман таленат којим Американци располажу, испустити победу - уздрмало би сваког. Па и мајсторе кошарке, какви су српски. Али, једно је бити уздрман да не знате шта ћете са собом, а нешто друго када сте решени да свету покажете да вам јесте место на победничком постољу.

Наравно, једно је жеља, а друго могућност, нарочито кад је наспрам вас актуелни шампион света, али... баш то што су - баш Немци били "преокопута", био је додатни мотив за Србе. Јер, од Немаца се изгубило у финалу прошлогодишњег Мундобаскета, па је ово била и прилика за реванш, и то са комплетном екипом, а не као 2023, када је Бориша Симанић био у време финала у болници, Огњен Добрић на старту теже повређен, а Никола Јокић, испцрљен од готово стотину НБА утакмица, морао да предахне од свега.

Сада је Јокић дириговао од самог почетка. У првој деоници његових шест асистенција разиграли су остатак екипе, а у другој, иако су Немци почели да веома оштро играју удвајање на њему, он је остао без успешних прогиравања колега, али је предност расла и до +14 јер су кош ривала затрпавали и он и Мицић и Богдановић и Петрушев.

Наравно, шампион планете и сам има асове, па су се на крилима Франца Вагнера, Дениса Шредера и тројкама Андреса Обста они држали у животу. А онда се десила и најлепша секвенца ове утакмице, када је почетком треће деонице седам поена у низу дао Алекса Аврамовић, а серију на 10:0 заокружила тројка Добрића за огромних 65:45.Немци су тада почели да играју изузетно агресивну одбрану, предњачио је Бонга у томе (ређе су му досуђивани прекршаји него што је требало), па је предност Србије почела да се топи, и то док је први плејмејкер "панцера", Шредер, био на клупи, а Вајлер-Баб одлично организовао игру своје екипе. Да није било тројке Василија Мицића, када су Немци прошли на 70:57, а потом и два пенала, питање је да ли би се, после оних "-19" немачка серија зауставила на 18:8, колико је износила до краја треће четвртине.

Повратак Богдановића и Петрушева у игру, те и чињеница да су Бонга и Франц Вагнер стигли до трећих личних грешака, мало је олакшао посао "орловима", који су до тог олакшања стигли сопственим мајсторијама - јер нису попуштали чак и када би шут престао да их служи, или ривал пресингом правио проблеме.

На крилима Јокића, који је у 34. минуту, тада са 17 поена, 10 асистенција и, уз три узастопна офанзивна, десет скокова, постао четврти играч у историји Олимпијских игара који је стигао до трипл-дабла (после Белова, Леброна Џејмса и Дончића), "орлови" су раширили крила. Одбрана је поново почела да функционише одлично, и то без прекршаја пуних шест минута, а притом је ривал био у све већим потешкоћама, НБА МВП је и сам поентирао, али и разигравао саиграче, па је радост у екипи Србије почела да нараста како се меч ближио крају.

Без проблема са прекршајима, док је ривал имао проблем јер више није имао тајмаута на располагању, Срби су заиграли у свом стилу. Агресивно на својој половини, лукаво на супарничкој. Тако се стигло и до +15 тројком разиграног Маринковића, на три и по минута до краја, чиме је почео да се назире и крај ове утакмице.

Утакмице којом су мајстори кошарке дошли до заслужене олимпијске медаље. Која је, истини за вољу, могла комотно да буде и већег сјаја, али... Шта је било - прошло је. Оно што следи је, заправо већ почело: нова ера српске кошарке. И, судећи по прошлогодишњем финалу Мундобаскета, а овогодишњем "финалу пре финала" са Американцима и овог дуела с Немцима, та ера делује прилично, прилчно добро.

Иначе, на овом мечу српски кошаркаш Никола Јокић постао је тек четврти играч у историји који је на Олимпијским играма остварио трипл-дабл.

Поред Николе, ово су успели још совјетски великан Александар „Саша“ Белов (Монтреал 1976), амерички ас Леброн Џејмс (Лондон, 2012 и Париз 2024) и звезда словеначке селекције Лука Дончић (Токио 2021).

BloombergAdria.com

 

Подсетимо, до сада су у Паризу златне медаље освојили стрелци Дамир Микец и Зорана Аруновић, као и тенисер Новак Ђоковић.

Поред њих, нашу државу јуче је обрадовала теквондистикиња Александра Перишић која је освојила бронзу.

Касније данас рвач Хетик Цаболов ће се борити за бронзу, пошто му је Кубанац Гарзон Кабаљеро предао меч без борбе. Сада Цаболова чека меч за бронзу против Американца Кајла Дагласа Дејка.

Они су седми по реду у програму који почиње вечерас у 18.15 часова.

Сутра ће се ватерполисти Србије од 14.00 сати борити за златну медаљу против селекције Хрватске