Извор:Фото: Фејбук принтскрин/E TV Bacău, Профимедиа

ЕНИГМА: Балканац нестао, после 30лета повратак у ИСТОМ оделу

Извор: Нпортал

10.08.2024.

16:25

ПРИЧА о Василеу Горгосу, румунском сточару који је мистериозно нестао 1991. године, а затим се изненада вратио својој породици 30 година касније, поново је привукла пажњу медија како у Румунији, тако и остатку Балкана, па и света..

Василе, тада познат по свом редовном одласку у град где је продавао стоку, последњи пут је виђен како напушта своје имање пре три деценије. Тај одлазак се показао судбоносном мистеријом, јер се Василе није вратио кући, што је изазвало панику међу члановима његове породице.

Како је текла потрага за несталим Румуном?

Нестанак Василеа Горгоса изазвао је велики страх и неизвесност међу његовим најближима. Када је постало јасно да га нема, породица је одмах обавестила полицију, која је покренула свеобухватну потрагу. Нажалост, без обзира на напоре локалних власти и мештана, потрага није дала никакве резултате. Време је пролазило, а свака нада да ће га пронаћи жива јењавала је.

Породица, која је сматрала да је Василе вероватно преминуо, одржала је неколико парастоса у знак сећања на њега. Током тих година, Василе је постао само успомена, а његова судбина остала је непозната. Али у септембру 2021. године, тридесет година након његовог нестанка, породица Горгос суочила се са неочекиваним шоком.

Наиме, Василе се појавио на капији свог имања, обучен у исту одећу коју је носио на дан када је нестао. У његовом џепу још увек је била возна карта коју је купио пре три деценије, као да је време стало за њега. Био је збуњен, дезоријентисан, али физички доброг здравља. Породица је била у неверици, суочена са призором човека за кога су мислили да је одавно мртав.

Вратио се кући са "обрисаним" сећањем

Лекари су убрзо прегледали Василеа и установили да пати од одређених неуролошких проблема, али су те тегобе приписане његовим годинама. Наиме, када се вратио, Василе је имао 93 године. 

Његова физичка појава била је готово непромењена, али је ум био препун рупа. Једино чега се јасно сећао било је да је рођен 1928. године, да је био удовац и да му је отац био познати трговац стоком.

(Блиц)