Извор:Фото: Профимедиа

ЦЕНА КОЈУ МОРАМ ДА ПЛАТИМ: Линч добио дијагнозу,болест плућа

Извор: Нпортал

10.08.2024.

16:20

ЛИНЧ каже да је "испуњен срећом" и захвалио је фановима на бризи.

Дејвид Линч је открио да му је дијагностикован емфизем, хронична болест плућа, услед „дугогодишњег пушења". Холивудски редитељ хит серије „Твин Пикс", рекао је да је упркос дијагнози у „одличној форми" и да се „никада неће повући".

У интервјуу за британски филмски часопис Сајт енд саунд, 78-годишњак је рекао да ово стање утиче на његову покретљивост, што значи да ће у будућности моћи да режира филмове само на даљину.

Линч је сада објавио на Икс (бивши Твитер), рекавши да је његова дијагноза „цена коју мора да плати" зато што пуши, али и да је штетну навику баталио пре две године.

BloombergAdria.com

Емфизем је облик хроничне опструктивне болести плућа. Појављује се када дође до оштећења ваздушних кеса у плућима. Главни симптоми су кратак дах, упоран кашаљ честе инфекције грудног коша и пискање. Проблеми са дисањем се постепено погоршавају током времена. Главни узрок је пушење, иако могу да оболе и људи који никада нису пушили.

- Морам рећи да сам веома уживао у цигаретама - написао је - али постоји цена.

BloombergAdria.com

Емфизем је стање које узрокује симптоме као што су кратак дах и упоран кашаљ. Али Линч каже да је "испуњен срећом" и захвалио је фановима на бризи.

Режирао је 10 дугометражних филмова, а неколико је номиновано за Оскара. Његов последњи филмски пројекат била је трећа сезона "Твин Пикса", која је премијерно приказана у САД 2017.

(ББЦ)