Извор:Фото: Shutterstock

УПАЉЕНИ МЕТЕОАЛАРМИ: Ево до када ће трајати топлотни талас

Извор: Нпортал

11.08.2024.

10:31

У СРБИЈИ су упаљени нови метеоаларми, сутра ће трећина земље бити у "црвеном". Заменик директора Републичког хидрометеоролошког завода Горан Михајловић, наводи да ће овај топлотни талас трајати до петка, 16. августа.

Од викенда пријатније, температуре за пар степени ниже. Како каже, и даље ћемо имати тропске ноћи у великим градовима, док ће у већини места у Србији до краја месеца бити примеренија температура и хладније ноћи.

За нама је најтоплији јул у Србији од 1951 године, а актуелна научна сазнања показују да ће све чешће бити комбиноване суше и топлотни таласи, не само у Србији, већ и у Европи.

Заменик директора Републичког хидрометеоролошког завода Горан Михајловић, рекао је гостујући у Јутарњем програму РТС-а да ће почетак наредне недеље обележити високе температуре. Мали пад температуре уследиће, каже, крајем недеље.

- Најтоплије ће бити у првој половини наредне седмице, али већ у четвртак, петак, суботу и недељу, температуре између 32 и 35 степени, што свакако не можемо рећи да је освежење, али јесу нешто пријатније температуре. Оно што треба рећи јесте у односу на топли талас који смо имали у јулу, сада би ипак имали нешто ниже јутарње температуре - наводи Михајловић.

Како каже и даље ћемо имати тропске ноћи у великим градовима, док ће у већини места у Србији до краја месеца бити примеренија температура и хладније ноћи.

- У великим градовима и даље тропске ноћи, али би та минимална температура била између 20 и 22-23 степена. У јулском таласу смо имали јутарњу температуру на подручју Београда и 27-28, сетите се, оних поноћи са преко 30 или око 30 степени, и то је оно што ће ипак учинити пријатнијим и, да кажем, прихватљивим ово време, које јесте изнад оних вишегодишњих просека - каже гост Јутарњег програма.

Нема назнака за обилне падавине

Упитан да ли ће ова јесен битно другачија од низа протеклих одговара да ће бити топла и сушна.

- Према овим првим сезонским изгледима и јесен би имала тренд сличан лету у смислу да би негде средња температура била и до два степена изнад вишегодишњих просека, тако да би основна карактеристика била топла и сушна јесен. Очекује се негде између 19. и 28. летњих дана, то су сад они, за разлику од тропских, дани са максималном температуром преко 25 степени - каже Михајловић.

Говорећи о падавинама, каже да дугорочне прогнозе указују да нема назнака за падавине.

- Све ово указује да би имали те дуже периоде и без падавина, пријатног, топлог времена, ту је наравно и михољско лето као једна климатска карактеристика нашег подручја која се дешава готово сваке године, тако да можемо очекивати лепу јесен - закључио је гост Јутарњег програма.