МАРШАЛОВ ЈЕЛОВНИК 3 специјалитета које је обожавао (РЕЦЕПТ)
13.08.2024.
09:45
СВАКИ кувар у бившој Југославији добро је знао шта Маршал воли да једе. Јосипу Брозу Титу, спремала су се само врхунска, гурманска јела.
Доносимо рецепте за три омиљена јела Јосипа Броза Тита, човека који је, између осталог био и велики гурман.
1. Вишеградски купус
Потребно је: 800 г свежег купуса, 800 г јунеће потрбушине, 100 г црвеног лука, 100 г паприке, 200 г кромпира, 200 г парадајза, веза першуна, 40 г соли, бибер у зрну, 2 ловорова листа, чаша белог вина, две-три кашике уља
Потребно је: 800 г свежег купуса, 800 г јунеће потрбушине, 100 г црвеног лука, 100 г паприке, 200 г кромпира, 200 г парадајза, веза першуна, 40 г соли, бибер у зрну, 2 ловорова листа, чаша белог вина, две-три кашике уља
Припрема: Главицу свежег купуса насеците на осам кришки. Јунећу потрбушину нарежите на крупне коцке и ставите у прикладан лонац. На месо сложите купус, на њега на кришке нарезану главицу црвеног лука, 2 веће паприке исецкане на коцке, 4 кромпира исеците по дубини, 2 мања парадајза на кришке, грубо насецкајте везу першуна па додајте со, бибер, ловор, бело вино и мало уља. Долијте воду да покрије састојке и лагано кувајте два сата. Послужите у посуди у којој се јело кувало.
2. Запечене штрукле
Потребно је: за тесто: 400 г брашна, 1 мање јаје, уље, маслац, со; за надев: 1 кг свежег сира, 2 јаја, 200 г маслаца; за прелив: две чаше слатке павлаке
Припрема: Помешате брашно с јајетом, додајте со, мало уља, мало маслаца и мало топле воде. Тесто је спремно када се више не лепи на површину. Премажите га уљем и оставите око 30 минута. Развуците танке коре. Растопите маслац и попрскајте развучено тесто. У кило сира додајте 2 јаја и мало соли. Сир измешајте и распоредите по развученим корама. Савијте тесто па дебелом ивицом тањира нарежите штрукле дужине 6 цм. Штрукле убаците у 3 литра вријуће слане воде и кувајте 15 минута. Сложите у ватростални суд. Слатку павлаку прелијте преко штрукли и запеците у рерни око 20 минута, док не порумене.
3. Кувана јунетина
Потребно је: 1 кг јунетине (прса), 100 г шаргарепе, 100 г першуна, 50 г целера, 1 мали лук, ловоров лист, бибер у зрну, со
Припрема: Тито је захтевао да се јунетина припрема на овај начин. Килограм меса од јунећих прса расеците на два једнака дела. Месо ставите у вријућу воду, додајте шаргарепу, 2 корена першуна средње величине, комадић целера и мањи неољуштен лук, ловор, бибер у зрну и со.
Поклопите и кувајте 30 минута. Лепши комад меса ставите у чинију, прелијте супом, додајте шаргарепу и целер, те уз то послужите рен и сенф. Тито је волео недовољно кувано месо.