Извор:Фото: Б. Субашић

Србији прети ПРИРОДНА КАТАСТРОФА - животиње УМИРУ

Извор: Нпортал

13.08.2024.

16:30

Крдо са 800 крава и 200 коња које се налази на испаши на Сувој планини од пре два дана је без воде јер је Ракош, једини извор на делу планине где се крдо налази, потпуно пресушио.

Никола Манојловић из села Мали Крчимир, у општини Гаџин Хан, рекао је за агенцију Бета да су краве и коњи по овој пакленој врућини већ други дан без капи воде.
 
- Животиње су веома узнемирене и на измаку снаге. Једна крава је синоћ угинула од жеђи. Пронашли су је како лежи поред извора - изјавио је Манојловић, чије се краве такође налазе на испаши на Сувој планини.

Он је рекао да су власници крава и коња у протеклих месец дана возили воду до Ракоша камионом цистерном коју им је дала Дирекција за изградњу Гаџиног Хана, али се тај камион покварио и не могу да га поправе јер је веома стар.
 
- Покушавали смо протеклих дана да нађемо помоћ, звали општине у овом крају, али нико нам за сада не помаже. Заиста смо очајни, не знамо како да помогнемо крду, а морамо што пре. Угинуће животиње без воде по овој пакленој врућини - истакао је Манојловић.

Ракош је и протеклих лета пресушивао, а сточарима су прискакали у помоћ општина Гаџин Хан и Министарство пољопривреде.
 
Министарство пољопривреде је пре три године плаћало Војсци Србије превоз воде цистернама и све док киша није пала дневно су цистернама шест до 10 пута довозили по 3.500 литара воде.