Извор:Фото: Профимедиа, Д. Дозет

НЕОБИЧНО: Зашто је Русија послала 440 коза Северној Кореји?

Извор: Танјуг

14.08.2024.

15:17

РУСИЈА је послала козе у град Расон, објавила је данас руска служба за надзор пољопривреде Роселкознадзор.

Русија је поклонила Северној Кореји 447 коза како би се ублажила несташица глади у тој азијској земљи, а тај поклон је уследио након самита руског председника Владимир Путин и севернокорејског лидера Ким Џонг Уна у јуну, на којем су разговарали о најширој сарадњи у свим областима.

Русија је послала козе у град Расон, објавила је данас руска служба за надзор пољопривреде Роселкознадзор.

То је први део испоруке домаћих животиња које Русија намерава да пошаље Северној Кореји како би ублажила несташицу хране изазвану углавном политиком владе, при чему се ситуација погоршала током пандемије ковида, преноси Политико.

BloombergAdria.com

Према подацима организације "Хјуман рајтс воч", 10,7 милиона од 25,9 милиона становника у Северној Кореји пати од недовољне ухрањености, а 18 одсто деце има успорен развој због хроничне потхрањености.

BloombergAdria.com

Русија настоји да се што више умили Северној Кореји од почетка инвазије на Украјину у фебруару 2022, пише бриселски портал.

Пјонгјанг је отворено подржао напад на Украјину и оптуживан је да је испоручио оружје руским снагама на бојном пољу.

BloombergAdria.com

Москва и Пјонгјанг су у прошлости негирали такве тврдње.

Руски медији су пренели да су током недавног Путиновог пута у Северну Кореју, двојица лидера потписали споразум којим се обавезују на узајамну помоћ у случају агресије на неку од њих, што је део ширег договора о сарадњи у свим областима, од образовања до туризма и пољопривреде.