Извор:ФОТО: V. Danilov/ Profimedia

ГЛУМИЦУ нису могли да спасу ни АМЕРИЧКИ стручњаци

Извор: Нпортал

15.08.2024.

17:31

ИАКО ЈЕ била у болници у Америци и пружена јој је сва могућа медицинска помоћ, нажалост болест је била јача.

Мира Фурлан, легендарна глумица коју је цела Југославија обожавала, умрла је 20. јануара 2021. године услед компликације проузрокованих вирусом Западног Нила.

BloombergAdria.com

 

Чувена глумица изгубила је животну битку у 66. години, а иза себе је оставила супруга Горана и сина Марка, као и бројне улоге по којима ће је публика дуго памтити.

BloombergAdria.com

 

Глумац Раде Шербеџија својевремено је открио како су изгледали њени последњи дани.

- Дуго је боловала неизлечиво и тешко. Била је у коми. Тад је била прекинута било каква веза са њом. Али свима нам је остала у срцу јер је Мира Фурлан, сигуран сам, била једна од најдивнијих глумица на подручју бивше Југославије - рекао је глумац тада.

Вирус Западног Нила хара Србијом

Након што је пре скоро три недеље у Србији потврђен први случај заразе грозницом Западног Нила у овој сезони, коју преносе комарци, до 12. августа је заражено осам особа - петорица мушкараца и три жене.

BloombergAdria.com

 

То показује најновији извештај Института за јавно здравље Србије "Др Милан Јовановић Батут", који обухвата податке закључно са 11. августом. Пријављени случајеви заражавања вирусом Западног Нила забележени су:

  • 3 случаја у Јужнобанатском округу
  • 2 случаја у Београду
  • по 1 случај у Јужнобачком, Севернобачком и Браничевском округу

Такође, на територији Мачванског округа регистрован је и један случај грознице Западног Нила са вероватним местом заражавања у Грчкој, подсећају из Института "Батут".

Симптоми вируса Западног Нила

Овај вирус може да прође без икаквих симптома, међутим, неки симптоми су такви да лако могу да се помешају са обичном прехладом, стомачним или вирусом грипа.

Иначе, симптоми грознице Западног Нила јављају се од 3 до 14 дана након убода зараженог комарца.

Око 20 одсто заражених особа има благу клиничку слику у виду:

  • грознице
  • главобоље
  • мучнине
  • повраћања
  • што понекада може да буде праћено отоком лимфних жлезда или појавом осипа на кожи груди, леђа или стомака

Ти симптоми, како наводе из Института, обично пролазе у року од пар дана, мада су забележени случајеви када је обољење трајало и више недеља.

Блиц