Извор:Фото: Народно позориште у Београду

УМРЛА ШАЈНОВИЋЕВА: Опроштај Народног позоришта од првакиње

Извор: Нпортал

16.08.2024.

19:38

САХРАНА ће бити одржана 19. августа у 11:15 часова на градском гробљу Лисје у Новом Саду.

Некадашња првакиња Опере Народног позоришта, колоратурни сопран, Јасмина Шајновић, преминула је 14. августа у Београду.

Призната уметница рођена је 16. јуна 1949. године у Новом Саду.

Школовала се у Сарајеву и Љубљани. Са двадесет две године уписује магистериј у Љубљани код Антуна Дермоте, а магистрира је у класи чувене професорке Ондине Оте Класнић. За насловну улогу у магистарској представи „Лучија од Ламермура“, 1973. године добила је Прешернову награду, као и највеће Национално признање које се додељује за најбољу креацију студента друге године.

Други магистериј завршила је у Београду, у класи професорке Радмиле Бакочевић. Усавршавала се у Бечу, у класи Сене Јуринац и Марије Зауер. По завршетку мастер-класа у Бечу, у Концертхалу, певала је обе арије Краљице ноћи.

Гостовала је у Араду (Румунија), Будимпешти (Мађарска), Краснојарску (Русија), Кефалонији (Грчка), Љубљани (Словенија), Сарајеву (Босна и Херцеговина), Загребу (Хрватска), Скопљу (Македонија), Вермонту (САД), Бечу (Аустрија) и Француској.

Наступала је са свим симфонијским и филхармонијским оркестрима у бившим југословенским републикама.

Године 1995. додељена јој је Годишња награда Народног позоришта за улогу Краљице ноћи у Моцартовој „Чаробној фрули“, добитник је и Златне значке Културно-просветне заједнице за изузетан допринос у ширењу српске културе, као и многих других награда.

За ПГП-РТС снимила је компакт диск са одабраним аријама најтежег колоратурног и лирског фаха и видео касету са аријама које су тренутно биле на њеном репертоару. Њен супруг је био истакнути српски диригент и универзитетски професор, маестро Јован Шајновић.

Током каријере остварила је из значајних улога међу којим се посебно издвајају и Грофица Верди у „Фигаровој женидби“, Ђилда у „Риголету“, Ана Болен у „Ани Болен“, Розалинда у „Слепом мишу“, Виолета Валери у „Травијати“, Розина у „Севиљском берберину“...

Стручна критика често је истицала да је Јасмина Шајновић „креативна у остваривању својих рола, емотивна – тако да својим гласом доживи сваку ноту, док је велике арије остваривала тако да оне постају драгоцени примери ванредних рола у оперској литератури“.

Радила је и као професорка соло певања на београдској Академији лепих уметности, а била је и ванредни професор на Филолошко уметничком факултету Универзитета у Крагујевцу.

Сахрана ће бити одржана 19. августа у 11:15 часова на градском гробљу Лисје у Новом Саду.

(Народно позориште)