Извор:Фото: П. Милошевић/Профимедиа

СВИ ГА ЗНАМО КАО СЦЕНАРИСТУ: Који факултет је завршио Павић?

Извор: Нпортал

17.08.2024.

07:41

"Уписао сам то јер се нешто морало уписати..."

Синиша Павић, наш прослављени сценариста, који је аутор најзначајнијих дела српске кинематографије, преминуо је у 91. години, а мало је познато да то није било његово примарно занимање.

Наиме, Синиша Павић је завршио Правни факултет, а свој радни век провео је као судија.

Свој први роман, љубавну причу “Вишња на Ташмајдану”, објавио је 1963. године. После великог успеха, књига је преточена у филм, у режији Столета Јанковића, са петнаестогодишњом Недом Арнерић у главној улози.

BloombergAdria.com

Док је, пре популарности, радио као судија, није сањао да буде капетан на белу лађу, већ писац. И то му се остварило.

О својим почецима као писца, говорио је у животној исповести за Курир.

"Почео сам да пишем у гимназији. Имам двадесетак свезака дневника које сам писао, почев од шестог разреда. Пре тога, на прузи Кучево-Бродице, добио сам задатак да напишем "Козерију" за логорску ватру. Више се и не сећам шта сам написао. Али су ми сви честитали. А новинар Михаило Симић рече некоме: "Овај ће да буде писац." То ми се допало. Да будем писац. Дотад су мислили да ћу бити сликар. Добро сам цртао, и у школи цртао за оне који би иначе добили слабу оцену. Али шта ће превагнути, прелама се у пубертету", говорио је.

BloombergAdria.com

"Уписао сам права јер се нешто морало уписати. Писао сам сваког дана по две-три стране и некако рашчистио са собом да ћу то радити целог живота. И све до јануара нисам ниједном отишао на факултет. У децембру изађу сабрана дела Мопасана. Дамир купи свих дванаест књига и ја сваког дана прочитам по једну. У јануару он ми каже: "Ти ништа не учиш. Какав ћеш студент да будеш?" "Знаш, шта", одговорим, "нисам ја за правника. Не привлачи ме. Него ћу до лета да обновим математику, за пријемни, па ћу на јесен да упишем технику." "У реду", прихвати он, "али немој да изгубиш још шест месеци. Дај ти прву годину права, а после, ако се опет предомислиш, иди на технику." Помислих, а што не бих имао и два факултета. И дам у јуну свих шест испита са прве године. И наравно, предомислим се.

(Курир)