Извор:Фото: Профимедиа

"ОСТАВИЋУ СВЕТ БЕЗ ЖАЉЕЊА": Најпознатије изреке Алена Делона

Извор: Нпортал

19.08.2024.

13:54

ГЛУМАЦ светског ранга, Ален Делон, преминуо је у 89. години живота у свом дому.

Алена Делона су обожавале многе даме због његових плавих очију и стаса, а играо је раме уз раме на филмском платну са Брижит Бардо. Понео је титулу највеће звезде француске, али и светске кинематографије од 1960. до 1980. године. Стил облачења, став и сама појава, учинили су да буде интернационално популаран и добије светску славу. 

Често су га због лепоте ословљавали са  мушка Брижит Бардо, иако њему није била намера да га свет памти по лепоти: 

– Ја нисам звезда. Ја сам глумац. Годинама се борим да људи забораве да сам само леп дечко са лепим лицем. То је тешка борба, али ћу је добити. Желим да публика схвати да сам пре свега глумац, веома професионалан, који ужива у сваком тренутку пред камером. Али, постајем врло несрећан у тренутку када редитељ викне: "Сеци!", наводи се на сајту ИМДБ-а, међу осталим његовим изјавама.

BloombergAdria.com

 

Ален је био веома везан за животиње, па је једном приликом рекао: 

-По мом мишљењу, онај ко наноси патњу животињи гори је од звери. Он је животиња.

Како на филму, тако и у стварном животу, Делон је био карактер. Бунтовничке природе и заводљиво плавих очију. У његовој биографији истиче се  да се глуми посветио јер је био превише живахан за студије и друге позиве, иако се бавио свакојаким.

Познат по гангстерским филмовима, лансиран је међу филмске звезде због успеха у остварењима Борсалино, Самурај, Леопард, Господарица игре, Роко и његова браћа…

Иза себе је оставио више од 90 филмова, као и представе у позоришту. 

Освојио је француско национално фимско признање "Цезар" за најбољег глумца. Одликован је признањем Легије части.

Последњи пут се појавио у јавности 2019. године на 72. Међународном фестивалу у Кану, када је добио почасну Златну палму. Тада се званично опростио од каријере. 

BloombergAdria.com

 

Познат је по бројним изјавама, а једна од њих која ће дуго бити памћена и цитирана је:

О данашњем свету није имао речи хвале, може се рећи да му је савремени свет помало и сметао: 

-Мрзим епоху у којој живимо, смучила ми се. Постоје људи које мрзим. Све је лажно, само се новац рачуна. Оставићу овај свет без жаљења- казао је својевремено за француски "Пари Мач" Ален Делон.

(Данас)