Извор:Фото: Профимедиа

"Срђан оде са Новаком на турнир, а ја без пара за хлеб"

Извор: Нпортал

20.08.2024.

12:35

ДИЈАНА Ђоковић, мајка најбољег тенисера у историји, причала је својевремено за серијал "Мајке шампиони" о томе како је изгледало одрастање Новака Ђоковића.

Дијана није била типичан пример амбициозног родитеља, те није ни сањала да ће њен син бити најбољи на свету.

- Нисам могла да појмим да ће да буде светски шампион, ни у најлуђим сновима. Када је почео да игра тенис на уму нам је било само да се бави спортом. Нико од нас није играо тенис. Касније, са шест-седам година, пред полазак у школу убацили смо га у камп на Копаонику где је била Јелена Генчић и Тениски клуб Партизан. Тада га је она преузела и рекла да није видела талентованије дете на овим просторима, после Монике Селеш - рекла је Дијана. 

Новак јесте био преталентован, али је тенис веома скуп спорт.

BloombergAdria.com

 

- Мој муж је много пута већ причао о зеленашима и све што је рекао је истина. Била сам укључена у све то. Ујутру када се пробудиш и немаш чиме да деци купиш хлеб и најосновније ствари, то боли. Просто си очајан јер не знаш како да решиш неке ствари. Он (Срђан Ђоковић прим. аут) је пуно пута пресипао из шупљег у празно. Позајмљивао је од једних, па да би њима вратио, узимао је новац од других и тако редом. Било је пуно непроспаваних ноћи. Мој муж никоме није дозвољавао да каже једну реч против Новака, да му се било ко супротстави. Куцао је на хиљаде врата не би ли нашао спонзора који би помогао да Новак оде у Аустралију, Париз, јер су то велике своте новца. На крају, пошто нисмо имали могућности, морали смо по сваку цену да узмемо менаџере из Израела. И то је много скупа игранка. Није лако. Мислим да смо на том путу изгубили доста живаца и нерава, али то је живот. Много пута је разговарао с неким нашим бизнисменима и људима које је познавао да уложе у Новака, не да дају новац, већ да се направи уговор. Међутим, нису наши то хтели и нису имали слуха. Нажалост, али је тако, вероватно би данас стекли милионе преко њега, то је чињеница - искрена је мајка најбољег икада. 

И без такве врсте помоћи о којој је говорила Новакова мајка, он је успео да у каријери само од тениса засад заради више од 180 милиона долара.

BloombergAdria.com

 

- Веома је било тешко. Када знају да ти је хитно, камату намерно увећавају. Камате које смо плаћали на месечном нивоу, у иностранству се не плаћа на годишњем нивоу. То су биле абнормалне ствари, али некако смо се довијали. Имали смо посао на Копаонику, који сам морала да радим, по неколико месеци годишње, како би децу исхранила и како бисмо вратили дугове. Већи део сезоне сам радила за дугове и дебели закуп на Копаонику. То је тако морало. Када знаш да нешто мора, имаш циљ и идеш ка њему. Сећам се када је Новак ишао на јуниорски Ролан Гарос, неки људи су у последњем тренутку одустали од спонзорства, Срђан је морао да узме на камату. Човек када је видео да му је фрка рекао је: “Знаш како, иначе је десет посто, али за тебе је 15, јер видим да ти се жури”. И шта ћеш, мораш да узмеш, јер немаш времена за другу опцију, јер он сутра путује. У тим треницима у кући наравно немамо динара, Срђан одлази с Новаком на турнир, а ја без пара за хлеб остајем код куће с двоје мале деце. Мислим да смо били веома храбри. Да се родио у некој другој држави све би било другачије. Овде нисмо имали ничију подршку, нити помоћ. Та брига ме је касније коштала здравља - описала је својевремено Дијана тешку ситуацију у којој је била породица Ђоковић.