Извор:Фото: Фејсбук принтскрин/Atv Banja Luka

Зашто људи правдају убицу из Гимназије у Санском Мосту?

Извор: Нпортал

21.08.2024.

16:52

"ЉУДИ који оправдавају поступак овог човека су се идентификовали са њим зато што значајан број тих људи жели или има потребу да реагује према неком другом, али није у капацитету да то уради, те онда када имамо неког ко је то урадио они се емоционално идентификују са таквом особом. Они на тај начин покушавају да реше свој проблем, да на неки начин спусте тензију, да би задовољили себе."

Већ 30 година живимо у ненормалним околностима, а управо у таквим околностима човек не може да се понаша нормално, он у једном моменту не може више, јер има ограничене менталне и емоционалне капацитете, казала је Соња Станчић, психолог из Бањалуке кометаришући данашњи маскар у Санском Мосту.

Наиме, како је она казала за "Независне новине", ми се стално вртимо око појединаца, око неких интересних група, односно стално потенцирамо неке групације људи или појединце, међутим имамо заиста велики проблем на целом Балкану са менталним здрављем нација, којим се нико не бави последњих 30 година, од рата па на овамо.

BloombergAdria.com

- Ми никада нисмо залечили те ране, него смо наставили да их продубљујемо. Односно, не ради се на менталном здрављу, то се стихијски пушта. Проблем је што се, ниједан систем, ни државно уређење, ни здравствени систем, ни педагошки систем, не баве се менталним стањем нације, не баве се менталним стањем детета. Знам да ће многи рећи, многе институције имају разне протоколе, имају разне документе, али то је све мртво слово на папиру и апсолутно ништа се не спроводи. Ја ћу сад поновити оно што понављам сваки пут, ништа се није урадило у односу на прошли пут. Имали смо Рибникар као можда највећу јавну трагедију о којој се причало медијски јако дуго и на основу тога нисмо направили ништа да бисмо можда предупредили или видели овакве случајеве - казала је Станчићева.

Како је додала, поново ће се рећи да је то изолован инцидент, да се случајно десило, да се то дешавало свугде па се десило и овде, наћи ћемо неки породични проблем код тог човека који је био окидач или неки други проблем као што сад већ налазимо.

BloombergAdria.com

- Али није заиста ту фокус. Фокус је да ово што се десило, се дешава стално у мањој или већој мери и у школама: и деца према деци, и родитељи према деци, и мушкарци према женама. Ми живимо у насилном друштву и  негујемо насилне образице понашања, и онда човек кад има проблем, он мисли да једино насиље решава тај проблем - поручила је Станчићева.

"Оправдања" за убицу на друштвеним мрежама

Многи људи на друштвеним мрежама на овај или онај начин покушавају да оправдају данашње убиство, међутим Станчићева наводи да се они емоционално идентификују са њим.

- Људи  који оправдавају поступак овог човека су се идентификовали са њим зато што значајан број тих људи жели или има потребу да реагује према неком другом, али није у капацитету да то уради, те онда када имамо неког ко је то урадио они се емоционално идентификују са таквом особом. Они на тај начин покушавају да реше свој проблем, да на неки начин спусте тензију, да би задовољили себе - казала је Станчићева.

Како је додала, то није ништа неуобичајено.

BloombergAdria.com

- Коментарисања на друштвеним мрежама наравно то појачавају, јер оно што не можемо да урадимо у стварности, можемо на друштвеним мрежама. То је то нека виртуелна реалност за ослобођање од наше емоционалне напетости и неких негативних  менталних предлога. Тако да мени није неуобичајено да се идентификују, поготово кад се ради о радном праву или ускраћивању на радном праву, ускраћивању на живот, или кад се ради о ситуацији хијерархије где имамо подређеног и надређеног, па су надређени тамо неки ускратили једном обичном човеку домару његова права - рекла је Станичићева.

Како је додала, људи ће му дати алиби за његове поступке, јер би и они можда нешто слично учинили, али не могу.

- Управо ту настаје проблем менталног стања нације, јер ми у тим коментарима подршке имамо потенцијалне људе које су ментално болесни, и имају менталне проблеме који би могли завршити повређивањем друге особе - казала је Станчићева, додајући да се не зна колики је заиста број тих људи који имају озбиљне менталне потешкоће, а налазе се у радном окружењу.