Извор:Фото: Алекса Станковић, Профимедиа

ЈЕРОТИЋ: Постоји само 1 НАЧИН да промените партнера набоље

Извор: Нпортал

22.08.2024.

13:44

АКАДЕМИК Владета Јеротић један је од најистакнутијих неуроспихијатара и психотерапеута у Србији, а осим тога, био је и књижевник, фолозоф и неко ко речима на својим предавањима лечи људе и задире у њихова срце.

Истицао је љубав као једну од највећих врлина и делио је на више врста, говорио је колико је вера важна за људску душу, а родитељима поручивао да се воле и воле своју децу.

Написао је разне књиге које се баве различитим пољима човеког живота, од љубави, брака, родитељства, до сексуалности, психологије, физичког здравља и религије. Његове мисли се цитирају, а књиге читају као животни приручници који у себи крију смернице како да се човек избори са изазовима на које свакодневно наилази.

Када је реч о љубави, говорио је - "Човек је задовољан и наслађује се када га неко воли, али је радостан када он воли. Љубав и радост свакако су човекове особине и доживљаји који га чине највећом снагом природе."

BloombergAdria.com

Сматрао је да различитости у браку и љубави могу да постоје, као и да је права љубав она која може подстаћи оба партнера да се духовно развијају, напредују и постану најбоља верзија себе. Често слушамо савете да не можемо и не треба мењати другу особу, и то је истина. Међутим, морамо пронћи баланс у односима, посебно у љубавном односу, што значи да је увек неопходно променити неке ствари како би однос функционисао и како бисмо све радили за наш зајендички циљ - да љубав живи и расте.

Али то не треба да значи да треба по сваку цену мењати партнера у потпуности, да га треба критиковати стално или условљавати. Према Јеротићу, постоји само један начин да промените партнера и учините га бољим, а то је љубав!

"Није, додуше, лако волети човека онаквог какав јесте, али само ако будемо у стању да га не само прихватимо већ и да га заволимо управо онаквог какав јесте, подстаћи ћемо га да постане онакав какав може да буде. Зато, ако некога стварно волите, покушајте да га промените својом љубављу, а не ултиматумима." - рекао је Владета Јеротић.

(Сенса)