Извор:Фото: Профимедиа

ГРЕХ ИЗ ПРОШЛОСТИ Наредба државе: "Напустите село на 10 год"

Извор: Нпортал

23.08.2024.

09:32

У ПОДНОЖЈУ Алпа налазе се куће старе 200-300 година, али не и у Митхолцу.

Швајцарска је земља позната по дивним пејзажима и идиличним градићима, али и војној неутралности. Међутим, упркос свему томе, има огромну мрежу војних утврђења и складишта која се налазе и на крајње неприкладним местима. Швајцарска војска је чак деценијама оружје бацала и у живописна језера, а тек недавно је истакнуто да то можда није толико безбедно и да би требало решити проблем.

Мрежа депоа и утврђења је изграђена током два светска рата како би земља била спремна да се одбрани у случају потенцијалне инвазије. Бункери широм земље су напуњени оружјем, муницијом и храном, али непријатељ никада није стигао.

Међутим, појавила се друга опасност. Једно од највећих војних складишта у Швајцарској изграђено је 1941. у Митхолцу, граду око 50 километара удаљеном од Берна. Место је изабрано због огромног каменог зида који иде и до 100 метара у висину.

BloombergAdria.com

Ископани су тунели дугачки око 150 метара како би се ту складиштила муниција, а транспорт је обављен преко оближње пруге. Када је депо комплетиран 1945, тамо се налазило око 7.000 тона муниције.

Како је Митхолц одлетео у ваздух?

Швајцарско село Митхолц, са својих 170 становника, на први поглед изгледа сасвим идилично, међутим, прогања га његова трагична историја. У подножју Алпа налазе се куће старе 200-300 година, али не и у Митхолцу – сви објекти су овде изграђени исте године, 1948.

На некима пише: "Шта је уништено у трену не може да се врати. Сада са надом гледамо у будућност".

Наиме, 20. децембра 1947. године догодила се страшна експлозија у којој је погинуло деветоро људи, а многи су били повређени. Село је требало да буде безбедно, али 3.000 тона експлозива, колико је дигнуто у ваздух те ноћи, учинило је овај инцидент највећом експлозијом тог времена (а да није у питању нуклеарна експлозија).

- Једне ноћи, када сам имала 12 година, моја мајка, бака и ја смо чврсто спавале. Одједном нас је пробудила јака експлозија. Осетили су се дим и врелина, кућа је горела! “Морамо да побегнемо одавде”, панично је узвикнула мајка – присетила се Ида Стајнер за ББЦ.

BloombergAdria.com

Кренуле су да беже, али пошто је био крај децембра, снег је био дубок и тешко се ходало.

- Мајка је морала да понесе баку на леђима - рекла је она.

Ида и њена породица успели су да побегну, али многи мештани нису имали среће. Куће су биле уништене, снег је имао боју угља, а детонација се чула чак у Цириху, на удаљености од 160 километара. Прозори су били поломљени, зидови сравњени с земљом, а у појединим објектима су се виделе неексплодиране гранате.

Пола сата касније се чула још једна гласна експлозија која је уништила улаз у депо и потпуно затрпала железничку станицу. Уследила је серија прасака. Међу страдалима су били и шеф станице и његов син. https://www.youtube.com/watch?v=zDayw4l1Ay4

Данас, планина изнад Митхолца буди горка сећања. Сеоске куће су поново изграђене у наредних годину дана, а живот је повратио наизглед свој безбрижан ток. Већина породица које данас живе у селу, ту је генерацијама, али ту није крај њиховим мукама.

Морају да се евакуишу на 10 година

Опасност и даље вреба испод рушевина. Студија из 2018. је утврдила да под планином и даље постоји 3.500 тона неексплодираних средстава, а било шта може да их активира - олуја, лавина, деградација саме муниције...

Нова катастофа може да се догоди сваког тренутка или за стотину година. Како се не би више ризиковало, коначно је 2020. године одлучено да се очисти стари војни депо што би могло да кошта око 1,06 милиона евра јер треба уклонити велику количину камења, а сама операција представља велики ризик.

Власти су утврдиле да 170 мештана Митхолца мора да напусти село између 2030. и 2040. године. Прве евакуације би требало да крену наредне године, а Митхолц би у наредној деценији могао да буде прави град духова.

Многи мештани су огорчени јер не знају где ће, а велики број њих је рођен у Митхолцу и тешко им је да напушта градић иако су га погодиле велике трагедије.

(ЕУправо зато/ББЦ/Оутоно.нет)