Извор:Фото: Профимедиа

У СРЕДУ ЈЕ ЦРВЕНО СЛОВО: Празник посвећен мајкама и женама

Извор: Нпортал

26.08.2024.

15:38

ПРИПРЕМЕ за празник Велике Госпојине или Успење Пресвете Богородице, православни хришћани започели су двонедељним постом, који траје закључно са самим празником, 28. августа.

Овај празник служи као присећање на упокојење Богородице.

Док је умирао разапет на крсту, Исус Христос је Богородицу, Пресвету Ђеву Марију, предао на чување Светом Јовану Богослову. На Сиону, у његовом дому, Богородица се непрестано молила и чекала тренутак када ће поново бити са сином на оном свету. Помагала је у ширењу хришћанства и често посећивала сва места на којима су се дешавала Христова велика дела, како пише Српска православна црква.

Њена жеља је била да још једном пре смрти види окупљенесве апостоле и са њима се опростила пре свог упокојења.

Празновање Успења Богородице установљено је 528. године по жељи цара Маврикија који је 15. августа (према Јулијанском календару) победио Персијанце. Од тог датума сви хришћани славе тај празник.

Верује се да се жене посебно посвећују госпојинском посту, из огромног поштовања према мајци Христовој, Богородици.

BloombergAdria.com

 

Овај празник се назива и Међудневница, по времену између Велике и Мале Госпојине, а верује се да је тај период најбољи за брање свих плодова и лековитих трава. Жене на овај празник не раде никакве веће послове, а оне које су у прилици, сакупљају сезонско биље, у овом периоду посебно благословено празником.

Због брижности Христовој према својој мајци, ово се сматра и понајвише празником посвећеном мајкама и женама. Богородица као фигура мајке и заштитнице посебно се сматра заштитницом жена и деце, али сви верници се припремају за овај празник и празнују га у храмовима на Светој литургији.