Извор:Фото: Јутјуб принтскрин/Balkan Repair

Колико дуго акумулатор може да издржи ако се не користи?

Извор: Nportal

26.08.2024.

17:47

Препорука је закључати возило јер возило засигурно тада одлази у стање мировања и тада је брзина пражњења акумулатора најнижа.

Питање многих возача је шта се дешава са акумулатором ако се не користи. Технички саветник Хрватског аутоклуба (ХАК) наглашава да је ради одржавања напуњености акумулатора потребно минимално сваке треће недеље упалити мотор да се допуни акумулатор. Такође, мотор је неопходно да ради минимум пола сата и то не у затвореном простору ради избегавања накупљања издувних гасова који могу озбиљно да нашкоде организму и да буду погубни за здравље.

Ако се претходно зна да се возило неће возити дуже време од три месеца, препорука је одмах одвојити минус пол с акумулатора и извадити акумулатор из возила поготово ако се возило налази у простору у којем би се температура околине спуштала испод 10°Ц или расла преко 40°Ц.

Препорука је да се то уради јер ће у супротном доћи до дубоког пражњења акумулатора и исти ће бити неупотребљив. Такође, у гаранцији га неће бити могуће рекламирати због неисправног одржавања. Према томе, ваш акумулатор, ако је све исправно с електричном опремом на возилу, могао би издржати три месеца и да остане на том нивоу који је довољан да седнете у возило и окренете кључ и упалите мотор без потребе спајања кабла, пише Ревија ХАК.

BloombergAdria.com

Ако би ваше возило отприлике имало очекивану снагу пражњења у стању мировања од 0,010 А до 0,015 А при температури електролита на 27°Ц испразнили би акумулатор за 3 месеца од 20-30 А, што би требало да остави простора за несметано покретање мотора за три месеца.

Наведена струја пражњења може бити и доста већа него што је наведено у примеру, зависно од опремљености возила и додатно уграђеној опреми коју није уградио произвођач возила – нпр. накнадно уграђени радио уређај, аларм против крађе возила, ГПС праћење, па се наведена струја пражњења може знатно повећати од наведене у примеру.

Наведени модел, који се у пракси показао стабилан и с малом брзином пражњења у односу на нова возила која су знатно опремљенија електричном опремом која може акумулатор испразнити оквирно у периоду од 3 до 6 недеља некориштења возила до нивоа немогућности покретања мотора.

Препорука је закључати возило јер возило засигурно тада одлази у стање мировања и тада је брзина пражњења акумулатора најнижа. Припазите ако даљински закључавате возило да вам је механичка брава на вратима за откључавање возила исправна, како бисте могли да откључате возило ако се испразни акумулатор након дужег не кориштења возила.

(Јутарњи)