Извор:Фото: МВ

РХМЗ ПОПАЛИО АЛАРМЕ: Стижу јаки пљускови са грмљавином

Извор: Нпортал

27.08.2024.

10:46

Данас ће у Србији бити променљиво облачно и нестабилно време. Могући су јаки пљускови са грмљавином, а Републички метеоаларм упалио је аларм негде и због чак три појаве - пљускова, грмљавине и екстремно високих температура. Према најавама РХМЗ овакво време задржаће се све до петка.

У западној половини Србије данас ће доћи до изоловане појаве краткотрајно јаких плјускова са грмлјавином и ситним градом уз количину падавина већу од 20 мм за кратко време, упозорава РХМЗ.

У Србији ће данас бити променљиво облачно са дужим сунчаним интервалима, топло, али нестабилно, па се очекују и краткотрајни плјускови са грмлјавином и просечном количином падавина која у већини места неће бити велика (од 5 до 10 л/м2) док се изоловано у западној половини Србије може јавити и краткотрајно јачи плјусак са ситним градом уз количину падавина већу од 20 л/м2 за кратко време.

Максимална температура од 31 до 35 степени.

Три дана пљускова

Променљиво време задржаће се и у среду и четвртак. Биће променлјиво облачно, али и далје топло са дужим сунчаним интервалима.

У областима јужније од Саве и Дунава уз локални развој облачности и са краткотрајним плјусковима и грмлјавином.

Разведравање се очекује тек у петак.

Од петка до неделје (од 30.08. до 01. 09.) биће претежно сунчано и топло са највишом дневном температуром од 30 до 34 степена Целзијуса, најављује РХМЗ.

Попаљени метеоаларми због три појаве

Иако нас данас и наредних дана чека нестабилно време, у Србији ће се задржати изузетно високе температуре за ово доба године која неће падати испод 30 степени.

Због тога је и даље на снази упозорење на веома високе температуре. Поред тога, РХМЗ је издао метеоаларм због пљускова и грмљавине.

У целој Србији данас је на снази жуто упозорење на екстремно високе температуре, осим у Поморављу, источној и југозападној Србији где је због ове појаве упаљен наранџасти аларм.

У целој Србији на снази је такође и упозорење на грмљавину, које је у делу земље у жутој боји, док је у следећим деловима наранџасто:

  • Бачка
  • Банат
  • Срем
  • Западна Србија
  • Шумадија
  • Југозападна Србија

На снази је и наранџасто упозорење на пљускове и то у следећим деловима земље:

  • Бачка
  • Банат
  • Срем
  • Западна Србија
  • Шумадија
  • Југозападна Србија

Жуто упозорење значи да време може бити опасно, док наранџасти метеоаларм представља опасно време интензитета опасног по људе и животиње.

"Време је опасно. Прогнозиране су опасне временске појаве, а таквог су интензитета да могу проузроковати материјалну штету и бити опасне по људе и животиње. Треба бити врло обазрив, свестан ризика и редовно информисан о детаљима очекиваних метеоролошких услова. Пратити савете које дају надлежне државне службе", наводи се на сајту РХМЗ.

Упозорење на снази и сутра и у четвртак
Сутра ће ситуација бити мало промењена. Иако ће и даље у неким деловима земље бити на снази упозорење због три исте појаве, све ће бити у виду жутог метеоаларма.

(Блиц)