Извор:Фото: Shutterstock

Лажирао смрт да не плаћа алиментацију, сада је у затвору

Извор: Нпортал

27.08.2024.

16:50

МУШКАРАЦ Џес Кипф (39) из САД, односно Кентакија, осуђен је на девет година затвора због рачунарске преваре и тешке крађе идентитета са циљем избегавања плаћања алиментације. Американац се развео 2008. године и одлучио да приступити хавајском систему регистра умрлих прошле године, преноси Скај њуз.

Користећи податке за пријаву од лекара који живи у другом делу САД, 39-годишњак је успео да испуни радни лист за умрлицу. На тај начин је регистрован као преминула особа у неколико државних база података. Уз то, приступио је другим системима државних регистара и приватним мрежама помоћу украдених уверења те покушао да прода приступ документима на мрачном вебу.

После хапшења у новембру, признао је да је један од разлога обавеза плаћања алиментације. У априлу је затим признао кривицу за обе оптужбе.

- Овај је план био циничан и деструктиван покушај, делом утемељен у неопростивом циљу избегавања обавеза везаних за издржавања детета. Ово је јасан подсетник на то колико криминалци са рачунарима могу да буду штетни и колико нам је свима важна рачунарска и онлајн сигурност - објаснио је адвокат Чарлтон Шир.

Источни круг Кентакија наложио је осуђеном плаћање одштете у износу од 195 хиљада долара за штету нанесену рачунарским системима, али и због надокнаде алиментације.