Извор:Фото: Јутјуб принтскрин/Old picture new view

БИЛА НАЈЛЕПША ДЕБЕЛА ЖЕНА НА СВЕТУ: Смршала нестварних 200кг

Извор: Нпортал

28.08.2024.

18:34

СТЕКЛА је светску славу као "најлепша дебела жена на свету", а онда је окренула нови лист и бацила се на ригорозну дијету, услед које се додатно прославила, овај пут као "мршава дама" и ауторка тадашњег бестселера "Највећа дијета на свету". Доли Димплс, била је светска звезде неких давних времена.

Целеста Херман (уметничко име Доли Димплс) рођена је 18. јула 1901. године у граду Синсинати у савезној америчкој држави Охајо. Њена тежина по рођењу и у раном детињству била је сасвим нормална, као и апетит.

Међутим, њена породица мешаног порекла – мало Американаца, мало Немаца, гајила је велику љубав према храни. Није ни то био толики проблем, колико је проблем био породични пријатељ, по струци месар.

Он је обожавао Доли, а заједно су смислили игру при којој је она радила разне ситнице за комадиће меса. Развила је толику љубав према месу да јој је то било и прва реч коју је изговорила.

То је био зачетак страсти коју је гајила према храни. Ускоро је играчке заменила слаткишима, паре за џепарац користила како би кришом купила месо, и трпела увреде у школи.

Њени родитељи су је тешили тако што би јој скували неко јело које она воли, а избор је био огроман.

У шестом разреду имала је 68 килограма, 136 када је напустила школу, и преко 181 у каснијем животном добу, и то на висину од неких 130 центиметара.

Упркос свом габариту, Доли је важила за нестварно лепу жену. Након школовања, радила је у фабрици, као маникирка, а продавала је и козметику. У том периоду упознала је Френка Гејера. Френк је био изразито витак човек, али је гајио страст према крупним женама, и тако је Доли упловила у везу са њим.

Френк је, међутим, сматрао да не би било лоше да Доли набаци још неколико килограма, па је свим силама охрабривао њен незаустављиви апетит. Захваљујући њему, Доли је набацила додатних 45 килограма, и тада ју је Френк одвео пред олтар.

Дневни оброци Доли Димплс

ДОРУЧАК

4 до 8 јаја, на било који начин, 200 грама сланине или 500 и више грама шунке

Кандиране брескве са шлагом и додатим шећером

Векна хлеба са путером и џемом

Кафа са шлагом уместо млека,са шећером

РУЧАК

Три до четири свињске шницле, са прженим кромпирићима уз доста масти

Поврће у сосу од павлаке, шећера, соли и бибера са векном хлеба намазаним путером

Четири парчета пите од брескви са шлагом

Литар млека

УЖИНА

Једна или више кутија слаткиша

Око седам банана

Колачи, јабуке и кокице

ВЕЧЕРА

Најмање једно печено пиле и доста пире кромпира, потопљеног у масноћу од меса, коме је додавала и путер

Два авокада или зелена салата са сиром и мајонезом

Кекс са путером и медом

Четири парчета пите, пола торте или кило слаткиша, уз доста млека

ГРИЦКАЛИЦЕ

4 или 5 сендвича

Сладолед или шлаг

УЖИНА ПРЕД СПАВАЊЕ

Два парчета пите и крекери, које је грицкала док не заспи.

— типични дневни оброци Доли Димплс, које је сама записала

Имали су прилично срећан брак, а 1927. године отпутовали су у Детроит како би видели тамношњи циркус наказа. Организатори циркуса спазили су Доли и замолили је да је измере – испоставило се да је тежа од њихове тадашње “дебеле даме” за целих 20 килограма. Истог тренутка понудили су јој радно место, и прихватила је.

За уметничко име одабрала је Доли Димплс, а понекад и Џоли Доли, а представљали су је као “најлепшу дебелу даму на свету”.

Доли је била потпуно опијена славом и давала је све од себе како би се додатно угојила. Јела је стравичне количине кромпира, млеко је дневно пила на литре, у сваком тренутку је у руци имала комад меса, а хлеб је јела на векне. Тридесетих година прошлог века имала је преко 251 килограм, а материјал од кога су јој шили хаљине био је дугачак преко 10 метара.

Своје неумерено конзумирање хране називала је “режимом одржавања лепоте”:

- Јела сам од момента када бих изјутра отворила очи па све док не легнем да спавам - говорила је Доли.

Њена исхрана базирала се на огромним количинама меса, кромпира, дневно би појела најмање четири векне хлеба, млеко је пила на литре, без килограма шећера сматрала би да јој је дан пропао – већину шећера уносила је кроз колаче, торте и пите, пише Историјски забавник.

Међутим, 1950. године, све је кренуло низбрдо – имала је готово фаталан инфаркт. Лекари су јој рекли да хитно мора да се баци на дијету или ће умрети. Преплашена, исте секунде дала је отказ у циркусу и бацила се на ригорозну дијету.

Јела је само храну за бебе. Изгубила је преко 200 килограма и завршила у Гинисовој књизи рекорда због највећег губутка килограма у најкраћем року.

Ускоро је зарадила надимак “мршава дама” и остатак живота је провела као гуру за дијету и правилну исхрану. Написала је и бестселер под именом “Највећа дијета на свету”.

Преминула је 1982. године као срећна и мршава жена.