Извор:Фото: Новости/ПринтскринЈутјуб/ TheOsamdesete/

НИЈЕ МОГАО ДА СЕ ИЗБОРИ: Члан"Рибље чорбе" био склон дрогама

Извор: Нпортал

29.08.2024.

08:19

ИСТОРИЈА бенда "Рибља чорба" има квалитетне музичаре, али неки од њих нису успели да пруже отпор пороцима.

Рајко Којић је био гитариста у чувеној рок групи. Каријеру је почео да гради током седамдесетих у мањим бендовима где је после упознао Момчила Бајагића Бајагу и са њим оснивао бенд "Глогов колац". Одсвирали су једну свирку, па се на позив Мише Алексића прикључио бенду "СОС".

Године 1978. Којић, Алексић и Вицко Милатовић из "СОС"-а, заједно са Бором Ђорђевићем из састава "Рани мраз" оснивају бенд "Рибља чорба". Бенд је стекао велики успех захваљујући песми "Лутка са насловне стране".

Бори је био неопходан још један гитариста, па се на Рајкову препоруку групи придружио Момчило Бајагић Бајага. 

Гитариста Рајко Којић је са "Рибљом чорбом" до напуштања бенда, 1984. године, снимио пет студијских албума и један лајв албум. У емисији "Роцковник", гитарски соло Рајка Којића у песми "Кад ходаш" се сматра једним од најлепших у југословенској рок музици.

Постоји много спекулација због којих су "Чорба" и Рајко Којић, као и Бајага прекинули сарадњу. Једна верзија је да су Рајко и Момчило одбили да свирају на грчком приморију на терасама хотела. Сматрали су да то није достојно бенду. Друга верзија је да су чланови бенда сматрали да се Бајага превише окренуо свом новом бенду, а када је реч о Рајку, нносио је проблем са дрогом и сматрали су да није могао да се избори са тим. 

Склоност ка дрогама била се присутна и Којић никад није успео да се опорави. Избацио је један соло албум, на ком су му неке од песама написали и Бора и Бајага. Са "Инструкторима" је сарађивао на албуму "Јахачи магле", а имао је још пар гостовања. Касније се повукао и живео скромно у свом росном селу где је и преминуо 1997. године.

(Блиц)

#ВИП #Бора Чорба #Рајко Којић #Бора Ђорђевић #дрога Рајко Којић