Извор:Фото: secretservice.gov, Shutterstock, Профимедиа

СРБИН МАЛТРЕТИРАО ПОЛИТИЧАРЕ: Лажне дојаве на адресе ФОТО

Извор: Нпортал

29.08.2024.

12:30

НЕМАЊА Радовановић (21), пореклом из Србије, оптужен је у Сједињеним Америчким Државама да је током протекле четири године слао лажне дојаве о постављеним бомбама, а на мети су му били у високи функционери америчке Владе.

На сајту канцеларије амричког тужиоца за Дистрикт Колумбија, објављена је фотографија Србина, са његовим личним подацима, али и детаљима оптужнице.

Како су навели из канцеларије тужиоца, сумња се да је Радовановић био део криминалне групе која је од децембра 2020. до јануара 2024. године набавила личне податке и адресе својим одабраних жртава, а затим су звали полицију и пријављивали да су на адресе тих људи постављане бомбе.

- Циљ им је био да полиција дође на адресу за коју су добили дојаву да је ту подметнута бомба, што се и дешавало - наводе из тужилаштва.

У оптужници се наводи да је оптужени са својим саучесницима имао чак 101 жртву, а од укупног броја 40 жртава су били цивили, док је њих 61 било запослено у државној служби.

BloombergAdria.com

 

- На мети су се нашли чак и званичници извршне власти и поједини високи званичници САД - наводи се у оптужници и додаје да су на мети лажних дојава о постављеној бомби нашле и четири фирме, четири верске институције и један универзитет.

BloombergAdria.com

 

- Радовановић се терети по једној тачки оптужнице за удруживање ради вршење кривичних дела, по 29 тачака за претње и лажне информације у вези са експлозивом и четири тачке за претње - додаје се у оптужници.

Поред Србина, у притвору се налази и његов саучесник Томас Сабо, држављанин Румуније.