Извор:Фото: Милена Анђела, АТА имагес

ТРГУЈЕ ДЕЦОМ! Рудан сурово ОСУДИЛА певачицу "Пратим је..."

Извор: Нпортал

30.08.2024.

09:50

КЊИЖЕВНИЦА Ведрана Рудан у својој најновијој објави у блогу обрадила је тему родитељства и као пример навела хрватску певачицу, коју је озбиљно поткачила.

У објави на блогу, под насловом “Зашто ме продајеш, мама”, жестоко је критиковала праксу излагања малолетне деце у јавности, посебно када то раде познате особе.

Као пример је навела хрватску певачицу Мају Шупут, која је недавно објавила снимак свог сина Блоома како свира бубњеве на њеном концерту.

BloombergAdria.com

Рудан је ово понашање успоредила с начином на који појединци искоришћавају своју децу за прошење, изражавајући незадовољство због тога што неки родитељи користе децу за сопствену промоцију.

- Сви смо ми видели на улици мусаво дете старо пет или шест година како према нама пружа малу смеђу руку и тражи од нас лову. Згађени и ужаснути, увек бисмо се запитали шта раде центри за социјални рад и зашто мале робове не помере с улице. Тој је деци одузето право на детињство, право на достојанство, бешћутни родитељи на невиним створењима зарађују за живот - сурово је написала Рудан.

- Та сирочад су готово увек ‘роми’, дакле мање вредна људска бића, ако су уопше људска у перцепцији већине, па за њих никога није брига. Повремено градски оци већих градова направе рацију, посебно у центрима, па макну "смеће" с улице - у свом стилу је написала Рудан.

- Какви нас осећаји обузимају кад дете које још није навршило четири године на позорницу шутне највећа хрватска "звезда" Маја Шупут па онда то дете о коме свако од нас све зна на мамином концерту удара у бубњеве док публика одушевљено свршава - изравно се осврнула на Мају Шупут.

- За разлику од прљаве четверогодишње циганчице која у драпама проси пред вратима робне куће мали…, име му ионако знате, ја га из поштовања према сирочету ипак нећу споменути, наступа одевен у дизајнерске крпице и поспан, ноћи о поноћи, помаже мами и тати да зараде евро више - наставила је списатељица па упитала која је разлика ромског сирочета и сина Маје Шупут.

- Која је разлика између сиротог ромског детета и малог манекена? Нема је. И једно и друго дете, уместо да ужива у детињству, зарађује лову за неодговорне родитеље. Да је ово правна држава, заштитница дечјих права одузела би гламурозним родитељима њиховог потомка и дала га у добре руке - закључила је Рудан па признала како годинама прати ту причу.

BloombergAdria.com

- Већ годинама пратим ову тужну и одвратну причу и питам се кад ће коначно деца наших забављача и забављачица престати да буду робље у грабежљивим канџама својих родитеља који уз помоћ њих продају све што могу продати - наводи Рудан.

- Зашто је трговање децом, кад су "звезде" у питању, потпуно прихватљиво, а трговање малим "ромима" еколошки и естетски проблем? Није ли, кад говоримо о трговини децом, потпуно свеједно да ли родитељи продају мусаву деришчад боје чоколаде или бели, намирисани комад четверогодишњег меса - пита се Рудан.

(Телеграф)