Извор:Фото: Танјуг/АП

Затворили штанд дечаку - хтео да помогне аутистичном брату

Извор: Нпортал

30.08.2024.

15:17

"РЕАКЦИЈА заједнице нас је дирнула. Има много добрих људи овде."

У жељи да нешто уради овог лета, 12-годишњи дечак из Норвуда у Масачусетсу осмислио је план да сакупи новац за хокејашки тим свог брата продајом домаћег сладоледа.

Али, неколико дана након што је Дени Доерти поставио свој штанд са сладоледом од чоколаде и ваниле, његова породица примила је писмо од градског Одбора за здравље у којем им се наређује да га затворе. Градски званичници су примили жалбу и рекли им да је дечаковим послом прекршен Закон о храни Масачусетса.

- Био сам изненађен и узнемирен. Не разумем, јер има толико много штандова за продају лимунаде, а њих не затварају – рекао је Дени о писму које је стигло 5. августа.

BloombergAdria.com

Његова мајка Ненси, која је охрабривала свог сина да започне продају све док донира половину прихода у добротворне сврхе, такође је остала затечена, пише АП.

- Неко се жалио. Највише нас је разочарало што је неко сматрао да треба да се жали на дечји штанд. Деловало је помало лудо ако мене питате – рекла је она.

Шта је Дени урадио кад су му затворили тезгу?

Али, уместо да одустане Дени је одлучио да поклања сладолед и прима донације за Бостонске медведиће, тим у којем се налазе млади играчи са инвалидитетом – укључујући његовог брата који је аутистичан. Тада је посао плануо и сви су кренули да причају о Норвуду, приградском насељу на око сат од Бостона.

Првог дана су залихе сладоледа испариле за 10 минута и сакупљено је 1.000 долара. онда је почела да се шири реч о прикупљању средстава и Денијевом сукобу са градским властима. Локални медији су вртели приче о његовом штанду, наводећи низ локалних фирми да покрену сопствене акције прикупљања средстава за хокејашки тим. Међу њима је била и “Ферлонг кендиз”, продавница која се удружила са бостонском радио станицом WWБX-ФМ да прикупљају средства на њиховом паркингу. Сакупили су 3.600 долара на дан кад су се редови протезали испред врата.

BloombergAdria.com

- Дени је покушавао да уради добру ствар за тим свог брата – а то није само обичан хокејашки тим. Њима је потребно много више опреме. Помислили смо да је ово савршена ситуација да се умешамо – рекла је Ненси Трешер, сувласница продавнице.

Она је истакла да разуме зашто је штанд морао да се угаси, али да се и даље осећа лоше.

- Сломило ми се срце због овог клинца. Само је хтео да помогне тиму свог брата – рекла је она.

Градски службеници примали претње смрћу

У међувремену, градски званичници су рекли да су примили писма мржње и претње смрћу због спора, за који су сугерисали да је лоше приказан у медијима. Тврдили су да је породица и раније продавала свој домаћи сладолед и чак га промовисала на друштвеним мрежама.

Писмо је, како су рекли званичници, послато тек након што је град примио неколико притужби и безуспешно покушао да ступи у контакт са породицом – што су Доертијеви оспорили.

BloombergAdria.com

- Морали смо да се бавимо особљем узнемиреним због претњи. Људи су отишли на интернет и нашли њихове адресе како би им послали писма након што су се обратили некоме и рекли да ту постоји прекршај – рекао је градски менаџер Норвуда Тони Мазуко.

Он је истакао да је ово “први пут у недавном сећању” да је град затворио штанд са сладоледом, те додао да закон Масачусетса дозвољава штандове за лимунаду и колаче али не и домаћи сладолед. Мазуко је рекао да постоји “легитимна здравствена забринутост” јер домаћи сладолед може да буде контаминиран листеријом или другим бактеријама.

"Шокирана сам самим тиме што се неко жалио"

Како пише АП, Денијева ситуација није посве необична. И на другим местима се младима затварају тезге са лимунадом или колачима, често због непоседовања пословне или здравствене дозволе. Неколико држава је реаговало тако што су смањили ограничења за такве предузетничке подухвате.

Ненси Доерти је рекла да је “узнемирујуће” сазнати да су градски службеници примали претње. Тврди да њена породица никад пре није продавала сладолед, али је признала да је Дени направио налог на “Инстаграму” за промоцију штанда.

BloombergAdria.com

- Нисам узнемирена што је град реаговао на тужбу. Шокирана сам што се неко жалио. Ово је била сићушна ствар. Служење двадесетак пријатеља, чланова породице и комшија није јавна здравствена акција. Ово се неко жалио жалбе ради – рекла је Денијева мајка.

За млади хокејашки тим прикупљено средстава за читаву деценију

Прашина која се подигла око једне тезге за продају сладоледа узнемирила је и самог Денија.

- Било је много људи, а онда су почели да скандирају моје име. Није ми се то допало па сам побегао. Сва пажња је била на мени и то ми се није допало – искрен је дечак.

BloombergAdria.com

На крају је за хокејашки тим његовог брата сакупљено 20.000 долара, што је више од суме коју клуб потроши за читаву годину. Прилив ће омогућити Бостонским медведићима да стоје на “стабилним финансијским основама” у наредној деценији или више.

- Реакција заједнице нас је дирнула. Има много добрих људи овде. Дени је инспирисао много њих да ураде добру ствар, буду љубазни и помогну нам – рекао је Џон Квил, директор и тренер хокејашког клуба.

(Блиц)