Извор:Фото: Јутјуб принтскрин/HelmCast

Три важна правила која побеђују стрес и животне проблеме

Извор: Нпортал

31.08.2024.

15:55

У МОДЕРНОМ, ужурбаном свету многи се жале на стрес, како на послу и финансијама, тако и код куће, у породичним и емотивним односима.

Отац Арсеније, игуман манастира Рибница, познат по својим беседама и духовним порукама, открива шта је заправо стрес: "Стрес није ништа друго него искушење, а искушења су нам дата да ојачамо, не да нас униште."

Навео је да постоје три правила која помажу да смањимо стрес, али и да будемо здрави, успешни и задовољни:

- Генерално, најбоља терапија за све, и за психу, и за брак, за љубав, за успех на послу, јесу три делатности - духовна делатност, интелектуална делатност и физичка делатност. Духовни рад је све оно што спада у молитву, литургија, а интелектуални рад је учење.

BloombergAdria.com

 

Отац Арсеније истакао је да човек не треба да учи само док иде у школу, на факултет, већ да стално треба свој интелект одржавати. Подсетио је да су велики умни људи стално учили, па је на пример Платон у 60, 70 година учио да свира харфу.

- И кад смо завршили школе увек треба да учимо нешто. Стално држати свој интелект у једној активности.

Седелачки начин живота такође може узроковати стрес, као и сметње у физичком и менталном здрављу. Отац Арсеније наводи физички рад или бављење спортом као важну трећу делатност која може побољшати здравље и учинити да се осећамо добро. Истакао је да особе које не раде физички посао сваког дана треба да буду активне, да трче, шетају, пливају, вежбају...

- Наука је доказала да се тако луче ендорфини или хормони среће. Многи који имају психичке болести иду у теретане и вежбају, па када изађу мало им је лакше, јер се излучило тих унутарњих ендорфина, унутарњих хормона за смиривање. Када се то ради редовно, сваки дан, онда имамо лепу линију, здрави смо и имамо мање стресова - објаснио је на једном предавању отац Арсеније.