Извор:Фото: Јутјуб принтскрин/Miha Vodopivec

ХРВАТСКО СЕЛО ДУХОВА: Сви мештани га напустили због болести

Извор: Нпортал

31.08.2024.

18:44

КАМЕНЕ, полусрушене, празне куће. Око њих, природа је себи "дала одушка" откад нема човека да је омета. Зеленило избија кроз прозоре, из кровова и пробија камен. Некад је ово село било пуно живота, а сада у њему нема живе душе.

Зову га заборављеним, селом духова, а налази се у суседној Хрватској.

Међу рушевинама виде се сувозид, чамци, стари млин...

Реч је о селу Мало Грабље, на Хвару, у близини Милне. Празно је деценијама, откад га је становништво напустило због филоксере, болести винове лозе.

BloombergAdria.com

 

Винова лоза је значила живот у то време, сведоче томе и данашњи остаци терасастих винограда па је болест значила смрт за село. Већина је отишла у суседно место, у Милну, ближе мору јер је у то време почео да се развија и туризам.

Неки су отишли и даље, у далеки свет, носећи са собом знање о узгоју винове лозе. У селу ради једино коноба, за туристе.

А једна легенда веже сиромашне становнике овог краја са ни мање ни више него енглеском краљевском династијом - Тудорима. Сви становници презивали су се баш тако - Тудор

Према легенди, сви су били потомци енглеског краља Хенрyја VIII (познатог по томе што је одрубио главе двема од својих шест законитих жена) који је доживeо бродолом kод Милне, а потом се заљубио у локалну девојку.

Но вероватније је објашњење да је презиме скрећеница од некадашњег Тудоровић, док се у селу налази и црква Светог Тудора.

(Вечерњи.хр)