Извор:Foto: Shutterstock

ТИБЕТСКА ВЕРОВАЊА И БРОЈ 49 Шта се збива с душом после смрти

Извор: Нпортал

01.09.2024.

21:49

ТИБЕТАНЦИ сматрају да када особа умре, она се поново рађа у други живот. У зависности од личних уверења појединца, ово може потрајати различито.

Према тибетанској будистичкој традицији, верује се да душа пролази кроз фазу звану Бардо након смрти, она заправо означава стање прелаза између смрти и поновног рођења, и верује се да траје 49 дана. Током овог периода, душа пролази кроз различите фазе, суочава се са визијама и искуствима која су резултат њеног кармичког стања.

Како се одлучује о поновном рођењу особе?

Препород особе зависи од њених претходних мисли и поступака. Свака намерна акција, добра или лоша, доводи до карме. Добра карма ће омогућити добро поновно рођење и обрнуто. Последњи тренуци човековог живота су важни јер ће његове последње мисли и осећања бити одлучујући фактор у условљавању првог тренутка следећег живота.

Иако добар тренутак смрти не може поништити ниједну лошу карму, он може бити почетак за бољи начин који је погодан за стварање заслуга. Ова заслуга би на крају могла надмашити сваку лошу карму. Уобичајена жеља на сахранама у Шри Ланки је: "Нека се покојник поново роди под Маитрејом, будућим Будом".

BloombergAdria.com

 

Шта се дешава 40 дана после смрти са душом човека?

Према тибетанском будизму, тада се душа налази у завршним фазама Барда. У овом периоду, душа се суочава са последњим кармичким утицајима и може доживети различите визије које одражавају њено стање свести.

Верује се да су молитве, медитације и обреди које изводе монаси и породица преминулог током овог периода веома важни, јер могу помоћи души да пронађе мир, просветљење, или повољно поновно рођење.

Дакле, 40 дана након смрти, душа је у стању транзиције и припрема се за завршетак Бардо стања, које се традиционално завршава 49. дана, када се верује да долази до поновног рођења.

Наиме, процес смрти и постхумне фазе живота душе су детаљно описани у штиву попут Тибетанска књига мртвих" (Бардо Тхöдол).

Небеска сахрана

Када особа умре, физичко тело се почиње распадати, као и у другим религијама и културама. Тибетанци практикују различите обреде сахране, у зависности од обичаја и веровања заједнице.

Једна од најпознатијих је небеска сахрана, где се тело оставља на отвореном простору и нуди птицама грабљивицама. Овај чин се сматра делом природног циклуса и симболизује несебичност, јер тело постаје храна другим бићима.

BloombergAdria.com

 

Више о небеској сахрани прочитајте ОВДЕ.

Бардо стање и циклуси у оквиру њега

Верује се да душа улази у Бардо одмах након што особа умре и остаје у том стању до 49 дана и пролази кроз разчилите циклусе:

Први Бардо: Chikhai Bardo (Бардо тренутка смрти)

Ово је фаза непосредно након смрти, када душа напушта тело. У овој фази, особа може доживети јаку светлост и звукове. Ако је душа довољно свесна и просветљена, може препознати ову светлост као израз своје истинске природе и постићи ослобођење (нирвану).

Други Бардо: Chonyid Bardo (Бардо стварности)

Током ове фазе, душа доживљава различите визије божанстава и демона, које су одраз њених кармичких дела. Ако душа препознаје ове визије као пројекте сопственог ума, може постићи ослобођење. Ова фаза је врло важна јер душа овде има прилику да се ослободи циклуса поновног рађања.

Трећи Бардо: Sidpa Bardo (Бардо постојања)

Ако душа није постигла ослобођење у претходним фазама, улази у Сидпа Бардо, где се припрема за поновно рођење. У овој фази, душа доживљава визије својих будућих родитеља и кармичких утицаја који ће одредити њен следећи живот.

BloombergAdria.com

 

Карма и поновно рођење

Тибетанци верују да се судбина душе у Бардо стању у великој мери одређује њеном кармом, односно акцијама и мислима које је акумулирала током живота. Ако је особа чинила добра дела и развијала врлину, може се родити у повољном окружењу, или чак постићи просветљење. Насупрот томе, негативна карма може довести до неповољног рођења или чак до доласка у ниже светове патње.

Молитве су изузетно важне за душу преминулог

Током Бардо периода, породица и монаси обављају разне обреде и молитве како би помогли души да нађе мир и прође кроз ове фазе на начин који ће јој омогућити повољно поновно рођење или чак ослобођење.

"Тибетанска књига мртвих" често се чита умрлом како би му се помогло да препозна различите фазе кроз које пролази душа.

BloombergAdria.com

 

Тибетанци посматрају смрт као важан прелаз, а Бардо стање као кључну фазу у којој душа има прилику да постигне ослобођење или да се припреми за ново рођење, зависно од њене карме и свести.