Извор:Фото: Танјуг/ЈОВАНА КУЛАШЕВИЋ

КРАЈ ТРОПСКИХ ДАНА: Метеоролог најавио промену времена

Извор: Нпортал

02.09.2024.

14:46

Према најави Републичког хидрометеоролошког завода (РХМЗ), тропски дани настављају се до 6. септембра

Марко Чубрило, метеоролог чије прогнозе прати цео регион, објавио је нову прогнозу у којој наводи да је јаче погоршање времена 9. септембра све извесније.

До петка претежно сунчано и веома топло. Од петка се очекује ширење утицаја секундарног циклона који доноси нестабилно и свежије време. Све је извесније да нас од око 9. септембра чека ново погоршање и даље освежење тако да би дуго, врело и сушно лето могло бити на измаку – наводи Чубрило.

Према најави Републичког хидрометеоролошког завода (РХМЗ), тропски дани настављају се до 6. септембра.

„Тропски дани наставлјају се до 6. септембра, па ће максимална температура бити од 31 до 36 °Ц. Од 7. септембра највиша дневна температура у постепеном паду и кретаће се у интервалу од 26 до 30 °Ц. Претежно сунчано, у среду и четвртак (4. и 5.9.) у брдско-планинским пределима јужне Србије, а од петка (6.9.) понегде и у осталим крајевима уз локални развој облачности очекује се и ретка појава краткотрајне кише или плјуска са грмлјавином“, најавио је РХМЗ.

Чубрило даје нешто више детаља за петак, али и за предстојећи викенд.

„До петка претежно сунчано и веома топло уз слаб и промењљв ветар. Понегде и то углавном у планинском делу региона може бити изолованих локалних пљускова али осим краћег, локалног, освежења они неће битно утицати на температуру тако да би се до петка максимуми кретали од +28 до +37 степени Целзијуса. У петак са запада и југозапада очекује ширење утицаја секундарног циклона који доноси чешће нестабилности, а понегде ће бити услова и за локалне непогде, на западу региона после подне, а на северу у току ноћи ка суботи. У зони пљускова ветар на кратко веома јак западни и северозападни. Врућина ће овог дана полако попуштати тако да ће се максимуми вероватно кретати од +23 на западу до још увек врелих +33 на истоку региона. За викенд би се требао задржати утицај висинског циклона чији би се матични центар налазио западно од нас тако да би нам нестабилности углавном стизале са југозапада. Било би пљускова али и услова за локалне непогоде, посебно у суботу. Максимуми би се најверовтније кретали од +22 до +26 степени Целзијуса, понегде још око +29 степени Целзијуса. Ветар јужни и југозападни, у зони пљускова на кратко олујан западни“, пише Чубрило.

Напомиње да „прогностички материјал тренутно сугерише да би од око 9.9. уследило ново погоршање уз даље освежење и падавине али те је још удаљен период па су значане промене свакако могуће“, а у сваком случају, од 7.9. па према средини месеца све извесније постепено слабљење суше и прелазак на нестабилнији и свежији тип времена.