Извор:Фото: Новости

ОСТАВИО НЕИЗБРИСИВ ТРАГ: Најпознатији хитови Боре Чорбе

Извор: Нпортал

04.09.2024.

09:05

НАЖАЛОСТ, српску музичку сцену, народ и регион је овог јутра затекла тужна вест. Догодило се оно чега су се сви плашили. После неколико дана борбе за живот, преминуо је легендарни рок певач и фронтмен групе "Рибља чорба", Бора Ђорђевић.

Бора је оставио неизбрисив траг у музичкој сцени. Бројне генерације славиле су и плакале уз његове хитове. Нема сумње да ће се исти хитови слушати још много година. 

Бора Ђорђевић је рођен 1. новембра 1952. године у Чачку.  Већ од раних дана показује велику интересовање за музику, а после турбелентних година одрастања и боравка у истражном затвору због недозвољених активности, сели се за Београд и уписује гимназију. 

Током 1978. године настаје чуивени бенд "Рибља чорба" који је привукао јако брзо велику пажњу. Оно што карактерише групу су провокативни текстови и јединствен стил. 

Први наступ имали су ме у малом месту Елемир, где су одмах привукли пажњу локалне публике. Карактеристика бенда били су енергични концерти, врло брзо се за њих прочуло широм Југослаавије. 

BloombergAdria.com

 

Први албум Рибље Чорбе, "Кост у грлу", донио је бенду муњевит успон на музичкој сцени. Са песмама које су причале приче о свакодневном животу и друштвеним темама, борили су се за пажњу публике. Популарност Рибље Чорбе додатно је порасла са албумима као што су „Покварена машта и прљаве страсти“.

Песме као „На Западу ништа ново“ и „Мирно спавај“ изазвале су разне контроверзе и критике због својих оштрих политичких и друштвених коментара. Контроверзе и критике пратили су их и на концертима, од којих су неки завршили инцидентима, попут трагедије на загребачкој Леденој дворани.

BloombergAdria.com

 

Очигледно је да су се уз овај бенд развијале многе емоције.

Неке од најпознатијих песама Рибље Чорбе укључују "Лутка са насловне стране", "Остани ђубре до краја", и "Кост у грлу". Сваки текст је врло специфичан, може се рећи тематски обрађен и вођен је личним емоцијама легендарног рокера. Неколико пута је истицао да су жена и деца имали огроман утицај на развој. 

(Гитаријада Војводине