Извор:Фото: АТА имагес/Антонио Ахел

"ПЛАНИРАЛИ СМО ВЕНЧАЊЕ": Песма коју је Бора посветио бившој

Извор: Нпортал

04.09.2024.

11:50

БОРА Ђорђевић умро је у 71. години живота. Чувени рокер, последњих дана налазио се у болници у Љубљани и здравствено стање било му је погоршано. За "Блиц" се тада огласио менаџер групе "Рибља чорба", Бане Обрадовић, који нам је открио да је Бора тада задржан у болници.

Чувеној Маји Јовановић, некадашњој  вереници Бора је посветио многе песме, а она је једном приликом открила како је дошло до раскида. 

У документарном филму "Дозивање анђела" који се бави једном од најпознатијих рок група на овим просторима, "Рибљом чорбом", откривено је да се Бора вече пред одлазак у војску верио.

- Чак сам и покушала да се присетим свега тога неколико пута током свих ових година, како је то све изгледало то наше упознавање и ти неки први тренуци. У сваком случају једино чега се ја сећам као тренутка је да се ја будим ујутру, мој брат долази у собу и ја му кажем – е знаш шта, ја сам се верила. И чини ми се да је то урађено са оним од кључева… оно што повезује кључеве, е то је требало да изиграва прстен. Он је сутрадан отишао у војску и ми смо надаље кренули да се дописујемо- рекла је Маја у том документарном филму.

Маја се присетила фотографије на којој су она и Бора заједно: 

-Тих неколико сличица које имам, баш сам то погледала пре неки дан… е сад једна од фотографија је да ја стојим са стране и гледам у Бору који је у војничкој униформи, насмешен и онако леп каквим га је Бог дао, а поред њега су неке две девојчице. Оне су ту дошле, виделе су звезду. Еј дошао у Добој неко ко је снимио плочу. И видим се ја на тој слици како гледам све то неким страшним погледом. Ја се заиста тога не сећам. Али ето таква је ситуација била-  испричала је она. https://youtu.be/2sMpNA-RXJw?si=X-Ti-IRnL7wKv9Ge

Рокер је велики број песама посветио Маји док је био у војсци. Међу њима нашла се и песма "Два динара друже" као осветнички део једног опроштајног љубавног писма.

-Планирали смо ми венчање, све смо то организовали. И ја само у једном тренутку схватим да ја тај живот нећу моћи да водим.Завршили смо телефоном или писмом… или тако нешто. И никад се више нисмо видели. „Два динара друже“ је песница у главу а о овој “Срећан пут пишо моја мала” и да не причам. Па ту се експлицитно помиње тата генерал, добила си све што си хтела… ма не дај Боже. За мене то није био хорор него да сам могла да га убјем, убила бих га. То је био ужас за мене- испричала је Маја Јовановић.

(Мондо)