Извор:Фото: Инстаграм принтскрин/serbialive_novisad

ТРОТИНЕТОМ У КРУЖНИ Новосађани бесни, али да ли је погрешио?

Извор: Нпортал

04.09.2024.

14:18

ОД 15. јуна из "сиве", електрични тротинети прешли су у регуларну зону и законски су равноправан учесник у саобраћају, баш као аутомобил, шлепер или пешак.

Познато је да љубитељи електричних тротинета и те како иритирају многе возаче на саобраћајницама. Тако је јутрос један Новосађанин, возећи се на овом превозном средству, једним потезом, разбеснео своје суграђане и завршио на друштвеним мрежама.

Како се на снимку који је објавила страница Сербиа_ливе може видети, мушкарац на електричном тротинету, додуше потпуно опремљен, улази у кружни ток са осталим учесницима у саобраћају, настављајући своју вожњу.

- Тротинетом у кружни - написао је аутор снимка у опису видеа уз емотикон који се удара у главу.

Један од коментара испод снимка посведочио је да је овакав "упад" у кружни ток изиритирао и кориснике друштвених мрежа.

Међутим, има и коментара који га бране и питају се да ли је то забрањено и да ли је човек прекршио неки закон.

Нови закон

Подсетимо, од 15. јуна из "сиве", електрични тротинети прешли су у регуларну зону и законски су равноправан учесник у саобраћају, баш као аутомобил, шлепер или пешак.

Од поменутог датума у пракси је почела примена Правилника у Закону о безбедности саобраћаја (ЗБС) који се односи на лако електрично возило, односно, на тротинет са електричним погоном. И да се више не бисте питали „шта је ово“, законска дефиниција гласи:

- То је моторно возило са најмање два точка, механичким управљачем, без места за седење, чија трајна номинална снага мотора није већа од 0,6 кW и чија највећа конструктивна брзина не прелази 25 километара на сат и чија маса празног возила не прелази 35 килограма.

Да би се такво возило уопште могло наћи у саобраћају, мора да поседује налепницу, као доказ да је "регистровано". Налепница је правоугаоног облика, видљива у дневним и ноћним условима, самоуништавајућа при покушају уклањања, сиво-сребрне боје и димензија 36×60 милиметара. У горњем делу налепнице налази се лого Агенције за безбедност саобраћаја, а у средишњем ознака за лако електрично возило ЛЕВ на ћирилици и на латиници, испод ње бројчане вредности о номиналној снази електромотора (W), највећој конструктивној брзини (км/х) и маси празног возила (кг).

(Блиц)