Извор:Фото: Новости/ПринтскринЈутјуб/ TheOsamdesete/

"БРЗО СУ НАС ОТКРИЛИ": Бора са друговма пљачкао богате куће

Извор: Нпортал

06.09.2024.

08:31

ЛЕГЕНДАРНИ рокер Бора Ђорђевић, напустио нас је заувек, али остају песме и анегдоте које ће се дуго причати.

Фронтмен групе је своју музичку стазу почео да гради 1965. године у Чачку. Са гитаристима Борком Илићем и Првославом Савићем, те бубњарем Ацом Димитријевићем основао је бенд који се звао "Хермелини". Бора је свирао бас и певао, а углавном су наступали у Чачку и околним местима. Први наступ су имали у школи, а певали су песме које су биле актуелне у то време. После  тога је певао и свирао у бендовима "Дечаци са Мораве", "Весници љубави", "Сафири" и "Чачански племићи". У бенду Последњи остатак романтичног света (ПОРС) свирао је и певао са Радомиром Михајловићем Точком који је касније постао популаран као фронтмен бенда Смак.

BloombergAdria.com

 

Ретко ко зна да је Бора имао проблема са законом. 

Они су куповали инструменте тако што су три године пљачкали богате куће. Убрзо су их ухватили и пребацили у истражни затвор у ком је рокер провео седам дана. након овог инцидента, уследило је Борино избацивање из гимназије, али је суд решио да га ослободи под   одређеним условима.

- Бора је с родитељима отишао из Чачка када је имао 17 година, морао је јер смо обојица били истерани из гимназије. Наиме, да би тада купили савремене инструменте, нас двојица смо украли новац у једној чачанској кући у Обилићевој улици. Када смо набавили гитаре и чувено појачало “Маршал” које Бора често помиње, брзо су нас открили. Новац смо морали да вратимо, а са школовањем у Чачку смо се обојица поздравили. Ја сам наставио у Горњем Милановцу, а Бора се после тог невиђеног скандала са родитељима Неранџом и Ђоком И сестром Јеленом преселио у Београд. Родитељи су нам били угледни људи, Борина мајка је била професор књижевности, а отац стручњак у војној фабрици. И ако Бора данас у Чачку нема ближих рођака, он зна да у родном граду има бројне пријатеље који га чекају - испричао је једном приликом др Савић, иначе његов добар пријатељ.

BloombergAdria.com

 

Родитељи су 1970. године одлучили да се преселе у Београд како би свог сина склонили од лошег друштва. 

Тада је решио да упише београдску гимназију, а потом и Правни факултет. Прошло је две године, а Бора је схватио да та професија није за њега, па је покушао да упише Факултет драмских уметности у Београду. Пошто није примљен на глуму, уписао је позоришну организацију на ФДУ. Од тада је апсолвент. Бенд "Рибља чорба" основан је 1978. годинем и сматра се једним од најзначајнијих рок бендова с ових простора, а Бора је због провокативних и друштвено-оријентисаних текстова постао један од најконтроверзнијих музичара у Југославији. Бора је у међувремену писао текстове и музику за друге извођече. Попут Здравка Чолића, Неде Украден, Маје Оџаклијевске, Викторије, бендова Генерација 5, Последња игра лептира и друге.

(Курир)