Извор:Фото: И. Маринковић

ЧЕТИРИ СМРТИ ОБЕЛЕЖИЛЕ ЖИВОТ: Бора се никада није опоравио

Извор: Нпортал

06.09.2024.

09:59

БОРА Ђорђевић је за своје 72. године живота стекао огромну славу, оставио је неизбрисив траг у срцима многих генерација. Преминуо је после болести плућа у клиничко- болничком центру у Љубљани након неколико дана борбе на респиратору.

Рокеров живот су обележили успони и падови, али и четири велике трагедије које је умео да помене 

Смрт на концерту у Загребу

Прва од четири догодила се 1982. када је на концерту Рибље чорбе у Леденој дворани Загребу преминула 14-годишња девојка Жељка Марјановић од последица епилептичног напада. Цео догађај узбуркао је јавност, а Бора се тешко носио са том смрћу која се догодила на његовом концерту. Та турнеја је носила назив "Ко преживи, причаће", тако да је судбина решила да се поигра у том случају. Тада је Момчило Бајагић Бајага био члан "Рибље чорбе". Говорио је о несрећном случају, а ни он као ни остали чланови се нису опоравили од тога. 

Дворане у којима су свирали су често биле пуне, увек се тражила карта више. У једном тренутку девојка је у сред гужве добила напад и угушила се: 

BloombergAdria.com

 

- То је било страшно, никад нам се тако нешто није десило. Чорба је била изузетно популарна и продато је дупло више карата него сто дворана може да прими људи. После тог догађаја, организатори су кривично одговарали, а наша турнеја је паузирана месец дана. Нисмо свирали, јер родитељи нису пуштали децу да одлазе на наше концерте. Ипак, након смрти девојке почело је много више да се води рачуна о безбедности, па се ништа слично више није десило ни нама ни било коме другом - испричао нам је Бајага пре неколико година и даље потресен због страшне трагедије.

Успели су да продају више карата него што је било најављено. Од 9.000 организатор спомињао бројку од 10.500, а на концерту се окупило између 18 и 20.000 гледалаца.

BloombergAdria.com

 

- Без обзира на то што то од нас нико није захтевао, људски смо били спремни да преузмемо одговорност за смрт Жељке Марјановић, која је тада само желела да буде део наше публике, и ништа више. Нажалост, то јој се није остварило. Нечијим крајњим немаром и због велике неодговорности угашен је живот детета које је тек, у ствари, почело да живи. Ни после толико година не могу да заборавим нити да се отргнем помисли како је мала Жељка издахнула баш на нашем концерту, док смо ми на сцени - свирали - написао је Миша Алексић у својој књизи "Уживо!: Аутобиографија", легендарни басиста Рибље чорбе који је у новембру 2020. преминуо у 67. години од последица корона вируса.

Проблем са дрогом

Велики музичар који је одувек био са Бором у музичким водама био је гитариста Радислав Рајко Којић са чијом смрћу Бора није моао да се помири. Управо са Којићем, Мишом Алексићем и Вицком Милатовићем из бенда СОС, Бора Ђорђевић је, по напуштању састава Рани мраз, основао Рибљу чорбу.

Заједно су се прославили уз велики хит "Лутка са насловне стране", а Рајко Којић је са Рибљом чорбом све до напуштања бенда 1984. године снимио пет студијских албума и један лајв албум. Те године Бора је сазвао састанак за чланове Чорбе у једној београдској кафани и саопштио да Рајко и Момчило Бајагић Бајага, који се у међувремену придружио Рибљој чорби, морају да напусте бенд. Рајко је годинама вукао проблем са дрогом, па су Бора и остали чланови сматрали да више није у стању да се избори са тим.

Дрога је била велики проблем са којим Којић није могао да се избори. Неколико пута је наступао, а онда се повукао у родно село Јарковац. Преминуо је у Београду 1997. године, разлог је јасан, имао је 41. годину. Бора није био спреман да чује вест о смрти пријатеља и тешко ју је поднео. 

Самоубиство прве супруге

Ни ту није крај, рокеру је живот приредио нови ударац 2007. године. Његова прва супруга Драгана и велика љубав из средње школе починила је самоубиство. Њој је Бора посветио бројне песме из бенда и била му је велика инспирација.

Развели су се 12. фебруара 2007. године, а Драгана никако није могла да поднесе развод. Према писању медија, разлог развода је била певачева нова љубав 28 година млађа Александра коју је упознао на турнеји по Америци, а касније је и одвео пред олтар.

После развода од Драгане, Бора се иселио из њиховог заједничког стана у Улици 27. марта. Драгана је била на концерту Рибље чорбе 10. марта 2007. у београдској арени, а само 13 дана касније пронађена је мртва у свом стану.

Узрок њене смрти је предозирање антидепресивима помешаним с алкохолом, а о овом немилом догађају Бора никада није желео да говори. Као сећање на Драгану остао му њихов заједнички син Борис, који се никада није јавно експонирао.

Одлазак Мише Алексића

Четврта смрт која је погодила легендарног рокера јре смрт басисте Рибље чорбе Мирослава Мише Алексића 29. новембра 2020. године са којим је Ђорђевић одрастао и стасавао у рок звезду Бора је тешко поднео. Навикао је, како је Бора говорио, да му Миша увек буде са леве стране и да гледа у његово насмејано лице, као што је то чинио пуне 43 године.

Бора је истицао да му неће опростити што је умро пре њега: 

BloombergAdria.com

 

- Не могу о томе да причам, то је толико потресно да Миша за десет дана оде. Ми смо се договорили да нас двојица умремо заједно на бини, али је он поранио, издао ме је. Верујем да би и он желео да наставимо да радимо - говорио је Ђорђевић дубоко потресен Алексићевом смрћу.

Било му је тешко и нагласио је да више неће бити исто без њега.

- Мој брат Миша је био покретачка снага бенда и не знам како без њега - говорио је рокер, па с болом признао:

- То је ударац од ког се не опоравља!

(Република)