Извор:Фото: РТС принтскрин, Shutterstock

ПАР ИЗ ФРАНЦУСКЕ ПРАВИ ВИНО У СРБИЈИ Пије се на 3 континента

Извор: Нпортал

06.09.2024.

12:08

БРАЧНИ пар Бонжиро, из француске винске области Бургундије, већ петнаест година обрађују винограде у источној Србији и праве вино у Рогљеву код Неготина. Задовољни су квалитетом вина које углавном извозе у Француску, Јапан и Америку.

Прича о филоксери, инсекту који напада винову лозу, која је у деветнаестом веку уништила винограде у Француској довела је у Србију у брачни пар Бонжиро.Тада се вино из неготинске крајине извозило у Француску.

- Много добро је овде, вино је квалитетно и дуго може да се чува, имамо вино од почетка, старо 15 година а то је много важно за нас - наглашава Сирил Бонжиро за РТС.

- Много добро је овде, вино је квалитетно и дуго може да се чува, имамо вино од почетка, старо 15 година а то је много важно за нас - каже његова супруга Естел.

BloombergAdria.com

 

- Ми пијемо бело,црвено,розе вино, шампањ ...али из Рогљева - само из Рогљева, то је наше вино и волимо наше вино - додаје Сирил.

Французи, како их у селу зову, сами раде у винограду, у сезони ту су и њихови синови, а имају и помоћ из Србије. Овогодишњу бербу због високих температура већ приводе крају. Чокоте су успели да заштите шеширима од ластара.

- Нема сувих бобица. Одлично је има течности унутра,идеално је, мало је берба поранила, али ће вино бити фантастично - истиче Ненад Рајић, директор француске винарије Рогљево.

BloombergAdria.com

 

На обновљени камени подрум пивницу, посебно су поносни. Осим њега рестаурирали су још две камене куће, јединствене у свету.

- Ради још, још ради да, да. Ово буре је бургундац, имамо франковку - каже Сирил.

BloombergAdria.com

 

- Најлепши посао после бербе је припрема шире. Биће око двадесет хиљада литара изузетног вина ове године - кажу наши домаћини Французи, који због овог посла проводе осам месеци годишње у каменој кући у селу Рогљево.