Извор:Фото: Новости, АТА имагес

"БИО САМ ЗАПАЊЕН" Лечићева дирљива анегдота о Бори

Извор: Нпортал

06.09.2024.

15:33

ГЛУМАЦ Бранислав Лечић поделио је своје успомене на легендарог музичара Бору Ђорђевића, присећајући се њихових сусрета и тренутака које су делили.

Лечић је открио да је био један од првих који је чуо култну песму "Лутка са насловне стране" - песму која је Бору издигла у висине музичке сцене.

- Био је то сасвим случајан сусрет, срео сам га једно јутро у Шуматовцу, кафићу где смо се сви уметници окупљали. Бора је био у некој врсти узбуђења, готово панике, и ухватио ме за руку. Питао ме да ли имам гитару код куће, јер је хитно желео да ми нешто покаже. Наравно, одговорио сам да имам, јер сам живео близу, у 29. новембра. 'Ајде, ајде код тебе', рекао је и буквално ме повео до мог стана - прича Лечић.

Кад су стигли, Бора је одмах узео гитару и почео да свира.

BloombergAdria.com

 

- Сео је, узео гитару, и онако пун енергије, почео да свира песму коју никада пре нисам чуо. Било је то први пут да свира 'Лутку са насловне стране'. Био сам запањен. Песма је имала невроватну енергију, искреност и снагу. Стихови су били једноставни, а опет снажни и директни. И док је свирао, могао сам да видим ту дечачку невиност у његовим очима. Када је завршио, гледао ме право у очи, чекајући мој одговор, као да сам судија који треба да пресуди - да ли песма пролази или не.

Лечић се присећа колико је Бора био скроман и несигуран у том тренутку, иако је већ тада показао сав таленат и потенцијал.

- Гледао ме је, дечачки, са осмехом, као да није био свестан колика је песма у питању. Ја сам био убеђен да ће то бити хит, и рекао сам му: 'Боро, ово је хит, погодио си у срж, ово ће одјекнути!'

BloombergAdria.com

 

Бора Ђорђевић, тада млад уметник у успону, чуо је те речи и Лечићева реакција му је била посебно значајна.

- Био је тако скроман, као да није веровао да је песма толико добра. И то је био један од оних тренутака које никада нећу заборавити - тренутак када се родила једна од највећих песама југословенског рока.

Говорећи о Бори као уметнику, Лечић је истакао да је Ђорђевић био песник у сваком тренутку свог живота.

- Увек је носио свеску у којој је записивао стихове. Бора је живео у поезији, и то је био његов свет - рекао је глумац.

Осим што је био песник и музичар, Бора је имао и снажан политички ангажман, што је Лечић такође поменуо.

- Он није изненада постао Србин или националиста. Бора је Српство осећао дубоко, као део свог идентитета. Његов бунт био је одговор на понижење и неправедан однос према српском народу - објаснио је Лечић.

Иако је Бора био уметник с душом бунтовника, Лечић наглашава да су његове речи и песме имале снагу која ће га учинити бесмртним:

- Бора не може да умре. Његове речи и дело ће живети, мотивисати и подсећати нас на њега још дуго након његовог физичког одласка.

(Курир)