Извор:Фото: Зоран Јовановић Мачак, АТА имагес

УЗ ЛОЗОВАЧУ Коме су Бора и Брега посветили "Педицулис пубис"

Извор: Нпортал

07.09.2024.

08:09

У ВРЕМЕ старе Југославије, тачније осамдесетих година прошлог века, владао је поприличан ривалитет између две најпопуларније групе - "Бијелог дугмета" и "Рибље чорбе".

Многе је изненадио њихов потез, када су објавили 2 дуета - Бора је гостовао на албуму "Косовка девојка" из 1984. са песмом "Педикулис пубис" (стидне ваши на латинском), а годину дана касније Брега се реванширао дуетом "Диско мишић" на "Истини".

BloombergAdria.com

Владимир Ђурић је писао о томе, а његову причу преносимо у целости: 

- Сарадња на песми 'Педицулис пубис', што на латинском значи 'Стидне ваши', одиграла се у Сарајеву 1984. године. Бора је био Брегин специјални гост и спавао је код њега у кући неколико ноћи. У једној ТВ емисији, Бора је сликовито описао како је уживао да спава у Брегином брачном кревету, али да се мало тога сећа јер је био мамуран од велике количине лозоваче.

- Како би написали заједничку песму за албум, Брега и Бора су сели за кухињски сто и извадили литру добре лозоваче. Кренули су да пишу песму, тако што су један другом наизменично набацивали риме и идеје. Прво су хтели да направе песму састављену од имена тада актуелних политичара, али су се предомислили и одустали.

BloombergAdria.com

- Сложили су се брзо благо припити да направе реп песму о стидним вашима. Постоји урбана прича да је песма на неки начин посвећена певачици Алки Вуици, која је као млада новинарка листа 'Полет' дошла у Сарајево да интервјуише велику рок звезду. Брега јој је тад рекао 'Ти ниси новинарка, него си дошла да се удаш'. Ипак, пао је на шарм веселе и забавне хрватске поп певачице која је касније постигла успех певајући мушкобањастим маниром Аманде Лир - пише Босна инфо.

Прича даље каже да је Алка побеснела због те песме и да дуго није причала са Гораном. Они то никада нису ни потвдили ни демантовали, али судећи по њеној скорашњој објави, изгледа да су се помирили јер су позирали заједно.

Алка је почела каријеру осамдесетих, али је деведесетих била на врхунцу славе, а била је једна од првих у Хрватској која је комбиновала етно и поп. Певачица је важила и за заводницу, а њен љубавни живот је привлачио поприличну пажњу јер је осим музичара волела и ожењене мушкарце, а по сопственом признању, са једним је живела у ванбрачној заједници.

Иначе, Горан Бреговић се од Боре Ђорђевића опростио управо њиховом дуетском песмом уз једно емотивно "Почивај у миру, друже".