Извор:Фото: Зоран Јовановић Мачак

ЖИВОТ У СРБИЈИ - КАРИЈЕРА У ХРВ: Одакле је родом Кривокапић?

Извор: Нпортал

07.09.2024.

10:10

МИОДРАГ Кривокапић, један од најистакнутијих уметника на нашим просторима, имао је нимало лак, али занимљив пут до успеха. Није одустајао од жеље да постане глумац, чак се преселио и у Хрватску, како би остварио свој сан. И сав труд се, на крају, исплатио! Остварио је улоге у више од 30 играних филмова, те више од 50 ТВ драма, ТВ филмова и серија.

Чувени Брик рођен је у Пећи, на Косову и Метохији 22. априла 1949. године. У родном месту завршио је основну школу и гимназију. Од малих ногу је желео да стане на даске које живот значе. Два пута је покушавао да упише глуму у Београду на Академију за позориште, филм, радио и телевизију, али није прошао на пријемном испиту. Коначно је успео у Загребу на Академији за казалишну и филмску умјетност, где је димпломирао 1975. године. Убрзо је постао члан позоришта Гавела, а затим и Хрватског народног казалишта.

BloombergAdria.com

Његове прве улога на филмском платну биле у остврањима: "Зец", "Кућа" и "Сељачка буна 1573", а онда је заблистао кроз главну ролу у серији "Мачак под шљемом".

У домовину се вратио 1986. године и од тада има статус слободног уметника. Почетком 2000-их постао је првак Београдског народног позоришта, али везе са Хрватском није прекиону, те и даље тамо има глумачке ангажмане.

Брак са најлепшом Дубровчанком

Иако је на сцени доминантан, у приватном животу је врло повучен човек посвећен породици. Деценијама ужива у браку са докторком Свјетланом, која је сада у пензији. Своју супругу је описивао као најлепшу Дубровчанку коју је икада срео. Сматра да је и она умногоме заслужна за његов упсех, те истиче да су га њене критике наводиле да буде што бољи.

- Својевремено је била веома строг критичар. Знала је да се одушеви, али и да ми без речи каже шта мисли о представи, само би рекла: "Разговараћемо". Сасвим супротно од онога када би ми долетела у загрљај. Када јој кажем како је много смекшала, она ми одговори: "Нисам, него си ти сазрео", а ја јој вратим да је она постала много практичнија и пажљивија, посебно када је реч о Бојану. Допада јој се све што он глуми — истиче Миодраг.

Двојицу синова - Дамјана и Бојана, извели су на прави пут и данас су то веома успешни и добри људи.

Миодрага неретко можемо видети и како пазари намирнице на пијаци све потребне намирнице за кућу.

BloombergAdria.com

- Дође код мене на штанд и купи оно што му треба. Често изабере кромпир, грашак, основне намирнице које вероватно његова супруга прави за ручак. Једном приликом га нисам ни препознао, док ми колега са друге тезге није рекао да је то наш чувени глумац. Тако је обичан човек. Пријатан, умилног гласа, тих. Не воли пуно да прича и не инсистирам да га испитујем о било чему. Види се да је скроман и да је само у пролазу. Не воли ни пуно да се слика са људима, једноставно је у свом свету и живи живот онако како он сматра да треба, тако да то поштујем- рекао је својевремно једна од продаваца на пијаци за "Блиц".

Љубав према глуми пренео је и на сина Бојана, који такође гради веома успешну каријеру. Отац и син неретко дискутују и о институцији брака.

- Баш сам пре неки дан причао са оцем Миодрагом како ми дани брзо пролазе откако сам у браку. Док сам трепнуо, чини ми се, прошао је месец. Таиса и ја смо живели годину заједно пре венчања. Ово је само нова димензија нашег односа. Код мене се, засад, ништа није променило, једино можда то што сад носим бурму и што би требало да се понашам мало озбиљније - рекао је Бојан у једном интервују.

Журке са Миленом Дравић

Мада Миодраг ретко прича о приватном животу, својевремно је открио какав је био провод са легендарном Миленом Дравић на глумачким журкама.

- То су стварно биле најбоље журке јер смо имали и оркестар у представи. Остајали бисмо до 2, 3 ујутро - каже.

Супруга му никад није рекла замерала што је знао са пријатељима повремено да остане до касно у ноћ. Са друге стране, Миодраг никада себи није дозволио да га деца виде пијаног.

BloombergAdria.com

- Контролишем то и имао сам срећу да нисам подносио алкохол. Волим да останем након представе, то опуштање је неопходно, али што време више одмиче, то је боемштине све мање - истакао је.

Током каријере Кривокапић је добио бројна глумачка признања, међу којима су награде Цар Константин, Стеријина награда и Награда фестивала Јоакимфест за најбоље глумачко остварење. Прошле године на Пулском фестивалу у руке Миодрага стигло је и највеће признање - награда за животно дело.

(Стилл)