Извор:Фото: Јутјуб принтскрин/Global News

Давно потопљено село изронило из језера у Грчкој

Извор: Нпортал`

07.09.2024.

10:35

ПОСЛЕ скоро 50 година, село у Грчкој које је намерно потопљено приликом изградње бране за снабдевање водом Атине поново се појавило испод воде.

- Што ниво воде више опада, више зграда које су биле потопљене онда поново испливавају на површину. Ако ове зиме не буде кише, проблем ће постати још већи - рекао је Апостолос Геродимос, старешина села које су основали становници потопљеног Калија.

Процењује се да је 80 зграда, укључујући цркву и основну школу, потопљено после изградње вештачког језера. Језеро је удаљено око 200 километара од Атине, а изграђено је крајем 1970-их.

Иако се црква у селу још не види, због пада водостаја назиру се обриси камене зграде у којој је некада била школа, преноси Бука.

Костас Куцумбас, заменик начелника, каже да је водостај ове године опао за 40 метара и да је ситуација све гора.

Грчка је изложена низу топлотних таласа и смањеној количини кише. Концентрација живе у води достигла је рекордне нивое у јуну, јулу и августу.

С обзиром на дугогодишњу сушу, компанија која управља водоснабдевањем на подручју Атине најављује боље управљање водама и планира улагања у износу од 750 милиона евра.

(БизПортал)